Hlavní obsah

Francouz chce ve šlapací vzducholodi přeletět část Středozemního moře

Francouzský vyznavač balónového létání Stephane Rousson si vytyčil nelehký cíl - ve své nepříliš obvyklé vzducholodi, jejíž pohon je udáván šlapáním do pedálů jako je tomu u jízdního kola, by chtěl přeletět nezanedbatelný úsek Středozemního moře. Testovací let, který je viditelný na videu, se odehrál minulý pátek.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Francouz chce ve šlapací vzducholodi přeletět Středozemní mořeVideo: Reuters

 
Článek

Rousson má v plánu vyrazit v září či říjnu z francouzského Nice a doletět k 175 kilometrů vzdálenému pobřeží městečka Calvi na Korsice.

Foto: Mapy.cz

Francouz tvrdí, že je jediným člověkem na světě, jenž podobný létací stroj pilotuje. Ovládání šlapací vzducholodě podle něj vyžaduje důkladnou znalost její velmi citlivé aerodynamiky.

Roussonův stroj je složen z konstrukce podobné jízdním kolům, dvou vrtulí a dvacetimetrového héliem naplněného balónu. S ohledem na to, že na pohled připomíná menší verzi proslulé vzducholodi Zepelín, přezdívka „Zeppy“, kterou mu jeho pilot vymyslel, je více než příznačná.

O úspěchu rozhodne matka příroda

V roce 2008 se Rousson se Zeppym pokoušel překonat Lamanšský průliv, po osmi hodinách šlapání a pouhých 35 kilometrech byl však nucen s výpravou skoncovat.

Nyní se tak chce přesně po deseti letech vydat vstříc další výzvě. Rousson tvrdí, že je maximálně připravený, potenciální úspěch prý ale bude záležet spíše na matce přírodě, neboť jen nepatrná změna větru či počasí může jeho veškerou snahu zcela zmařit.

Reklama

Výběr článků

Načítám