Hlavní obsah

Firmy z USA pomáhaly Hitlerovi

DPA, ČTK, Právo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BERLÍN

Pod titulem Hitlerovi američtí obchodní přátelé uvedla bavorská televize v pondělí večer dokumentární pořad o spolupráci koncernů z USA s nacisty.

Foto: Spokojený domov, o. p. s.

Lukáš (první zleva), Honza (třetí zleva) a Helena (čtvrtá zleva) na besedě v Mnichově Hradišti.

Článek

Když se už v letech 1937-38 naplno rozjížděla nacistická válečná mašinérie, dostali přední američtí manažeři Velkokříž německého řádu orlice, nejvyšší vyznamenání vyhrazené pro cizince - mezi nimi i Henry Ford nebo manažer koncernu General Motors James Mooney Reportér listu The New York Times, který Hitlera v roce 1922 v Mnichově navštívil, napsal, že měl na zdi velký portrét Henryho Forda.

Německé dceřiné společnosti amerických koncernů - Opel, Ford nebo Dehomag - se ochotně zapojovaly do Hitlerových příprav na válku. Bez nákladních aut a pásových vozidel, která vyráběly Opel a Ford, by německá armáda prakticky nebyla s to obsadit například Rakousko, Československo nebo Polsko a tak rychle rozdrtit Francii v bleskové válce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám