Hlavní obsah

Finské církvi chybí emotikon odpuštění. Jak má vypadat, se zeptala lidí

Novinky, Natálie Lošková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Finsko

„Chybovati je lidské, odpouštěti božské,“ zní známý citát Alexandra Popea. Podle dobročinných organizací ve Finsku ale chybí vyjádření této vlastnosti také ve světě emotikonů. Jak by mělo vypadat emoji odpuštění, se letos na podzim ve své kampani zeptaly veřejnosti. Nejlepší návrh by se mohl už od nového roku přidat k oficiálnímu seznamu emotikonů.

Foto: forgivemoji.com

Jeden z návrhů, jak by mohl vypadat emotikon pro odpuštění.

Článek

Emotikony se staly nedílnou součástí moderní komunikace. Více než 3000 emoji znaků používají dnes lidé k vyjádření radosti, nemoci, všemožných zvířat, a dokonce i dvou podob zombie. Žádný z nich však zatím nevyjadřuje „odpouštím ti“. To se rozhodly změnit dobročinné organizace pod záštitou Finské evangelické luteránské církve (ELCF) během své kampaně zdůrazňující důležitost odpouštění a usmiřování.

Kampaň #Forgivemoji spustili Finové již minulý rok k příležitosti oslav stého výročí od konce finské občanské války, která spustila vášnivé debaty na téma míru a odpuštění. To začalo také debatu o chybějícím emoji odpuštění.

Jedním emotikonem podle tvůrců kampaně samozřejmě nelze vyjádřit odpuštění po hrozivých událostech, jakou je válka. „Jedná se spíše o každodenní život a požadavek pro vytvoření prostoru pro odpuštění v každodenních interakcích, například v rodině, mezi přáteli nebo u kohokoli, u nějž cítíte potřebu,“ vysvětluje mluvčí ELCF v článku Světové federace luteránů.

Návrh musí schválit organizace Unicode

Kdo chce, může návrhy zasílat na webové stránky #forgivemoji, kam už přidali lidé z celého světa kolem stovky návrhů. Mezi nejpopulárnější patří větev olivovníku položená přes červené srdce, emotikon srdce přelepeného náplastí nebo různé podoby držení se za ruce.

Jakmile bude hlasování o návrzích sečteno, pošlou organizátoři finální návrh do konsorcia Unicode, organizace, která seznam návrhů spravuje a poskytuje informace vývojářům. Právě ta ve finále rozhodne, zda v příštím roce budeme moci ve virtuálním světě začít „odpouštět“ i pomocí nového emotikonu.

Kampaň mimo jiné na svých stránkách vybírá finanční příspěvky na podporu několika organizací, které se zaměřují na mírové práce v zemích třetího světa. Podle organizátorů totiž není mír bez odpuštění udržitelný.

Anketa

Chybí vám emotikon pro odpuštění?
Ano
32,2 %
Ne, emotikony nepoužívám
39,2 %
Ne, stačí mi smajlíci a zvířatka
28,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 199 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám