Hlavní obsah

Fenka adoptovala vlčí a panteří mládě, ochotně je kojí jako vlastní

Novinky, Dagmar Plecháčová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking

Nenahraditelnou pomocí je pro ošetřovatele v pekingské Badaling ZOO fenka, která se ochotně ujala kojení dvou čerstvě narozených chovanců. Kromě svých štěňátek totiž stačí mlékem obsloužit i vlčí a panteří mládě.

Článek

Profesionální kojnou se stala fenka poté, co začala kojit malého pantera hned dva dny po jeho narození, jelikož jeho matka nemohla vyprodukovat dostatek mléka, aby své potomky nakrmila. Vlče se narodilo o pět dní později, přičemž jeho matka měla stejný problém.

Umělé stravě nebo kravskému mléku se přitom ošetřovatelé bránili, a proto jeden z nich postupně zkoušel přivyknout fenku k oběma malým šelmičkám. Trvalo několik dní, než se sblížila nejdříve s panteřím mládětem, ale postupně se mezi nimi vyvinulo pouto.

„Protože psi mají jiný zápach než panteři, bedlivě jsme sledovali reakce feny. Mládě očichávala, lízala a občas to dokonce vypadalo, jako kdyby ho chtěla kousnout, tak jsme jej chránili. Ale po dvou dnech si fenka na jeho vůni zvykla a přijala ho, dokonce začala sama produkovat více mléka,“ prozradil Li.

Pro fenku to ale není žádný med obstarat spolu s „nevlastními“ mláďaty i svá štěňata. Podle ošetřovatele je ale pro malého pantera i vlka psí mléko mnohem vhodnější než například kravské, neboť obsahuje živiny vhodné pro zvířata živící se později masem. Až bude šelmičkám jeden měsíc, mohou začít dostávat kravské mléko a poté postupně přejdou na masitou stravu.

Reklama

Výběr článků

Načítám