Hlavní obsah

Evropská raketa Ariane 5 konečně odstartovala

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

EVRY

Z kosmodromu v Kourou na Francouzské Guayaně v sobotu večer s hodinovým zpožděním odstartovala nejvýkonnější evropská raketa Ariane 5. Do vesmíru se úspěšně vydala po dvou letech od prvního pokusu, kdy musela být krátce po startu zničena. Ani tentokrát se start neobešel bez potíží.

Foto: Martin Tlustý

Úvodem pietní vzpomínky promluvil Marek Čaněk, hlavní organizátor akce.

Článek

Ariane 5 se podle agentury AFP odlepila od země přesně ve 22:03 SEČ. Odstartovala až napodruhé. První pokus, plánovaný na 20:49 SEČ, byl přerušen kvůli podezření na technický problém.

Stroj unese až deset tun nákladu, oproti nosnosti 6 tun svého předchůdce. Na oběžnou dráhu vynese dva satelity, jeden telekomunikační a druhý vědecký. Ty by se měly od rakety oddělit po 30 minutách.

Ariane 5 je již druhým exemplářem stroje. První Ariane musela pozemní kontrola zničit krátce po startu 11. prosince 2002 poté, co přístroje zaznamenaly selhání systému ochlazování jedné z trysek.

Pro Evropskou vesmírnou agenturu (ESA) je start rakety velkým úspěchem. Právě Ariane 5 se má stát v příštích 10 letech tahounem evropského kosmického programu a ESA očekává posílení své pozice na poli vypouštění komerčních satelitů do vesmíru.

Reklama

Výběr článků

Načítám