Hlavní obsah

Erupci sopky Popocatépetl zachytila kamera

Novinky, akr

Největší mexická sopka Popocatépetl udržuje obyvatele jejího okolí v neustálém napětí. Poslední dny se totiž vulkán pravidelně zlověstně ozývá. Poslední erupci patrně nejznámější mexické sopky v sobotu zachytila kamera a video zveřejnila agentura AP.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Mexická sopka Popocatépetl chrlí kouř a popelVideo: AP

 
Článek

Video natočené Národním centrem pro prevenci katastrof (CENAPRED) z přeletu nad sopkou vrtulníkem zachycuje sobotní erupci, při které sopka vychrlila oblaka prachu a dýmu.

Popocatépetl leží asi 70 kilometrů jihovýchodně od metropole Ciudad de Mexico, z druhé strany je pak pouhým okem viditelný z města Puebla. V jeho okolí žijí miliony Mexičanů, kteří mohou být při případném výbuchu v ohrožení.

„Každý kopec v Údolí Mexika je vulkán, ale všechny kromě Popocatépetlu jsou neaktivní,” řekl v rozhovoru pro server Infobae Mexico zástupce CENAPRED Ramón Espinasa Pereña.

„Monitorování Popocatépetlu probíhá 24 hodin denně. Jakákoliv změna v jeho aktivitě bude neprodleně oznámena,“ uvádí CENAPRED na svém webu. Zároveň zde také zdůrazňují, že by se lidé k vulkánu neměli přibližovat.

Reklama

Výběr článků

Načítám