Hlavní obsah

Elektrický paúhoř svými výboji zapíná osvětlení vánočního stromku

Novinky, tcs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Živočichové schopní produkovat elektrické výboje patří k zázrakům přírody a Akvárium v Tennessee se na ně rozhodlo před vánočními svátky upozornit stylově. Každý výboj paúhoře elektrického jménem Miguel Wattson zachytí senzory, které rozsvítí vánoční stromek umístěný vedle akvária.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Elektrický paúhoř rozsvěcí světla na vánočním stromku v akváriu v TennesseeVideo: @TNAquarium via Spectee, AP

 
Článek

Miguel Wattson je hvězda akvária nacházejícího se ve městě Chattanooga v Tennessee. Každou chvíli se vedle Miguela na chvíli rozzáří světla vánočního stromečku, tu slabě probliknou, tu se na okamžik rozzáří jasným světlem. Záleží na tom, jaký výboj paúhoř zrovna vyprodukuje.

Paúhoři električtí (Electrophorus electricus) mají v těle tři orgány odpovědné za tvorbu elektřiny. Hlavní orgán, Sachsův svazek a orgán Hunetrův. Sachsův orgán produkuje výboje o síle přibližně 10 voltů a frekvenci 25 Hz. Tyto výboje používají paúhoři ke komunikaci a elektrolokaci.

„Když hodíme do akvária potravu, Miguela to opravdu vzruší a v tu chvíli začne vydávat mnohem silnější výboje ve snaze svou kořist omráčit,“ uvedla Kimberly Hurtová, Miguelova pečovatelka. K vydávání těchto silných výbojů slouží hlavní a Hunterův orgán. Napětí takového výboje může dosáhnout až 800 voltů a je nebezpečné i člověku. Tyto výboje však paúhoři využívají jen v případě lovu či sebeobrany.

Vědci pozorují zvýšený počet tuleňů s úhořem v čenichu

Koktejl

Nutno dodat, že Miguel vánoční stromek elektřinou nepohání. Pouze působí na senzory, které jsou schopny zachytit a rozlišit sílu elektrických výbojů, které následně stromek rozsvěcí.

Pomocí výbojů paúhoř i tweetuje

Vánoční stromek však není prvním zařízením, které Miguel svými výboji ovlivňuje. Senzory jsou rovněž napojené na zvukovou soustavu. Návštěvníci tak podle vydávaných zvuků mají možnost poznat, jak silný výboj Miguel právě vytvořil.

Miguel však ”pracuje” i v rámci marketingu. Od roku 2014 má vytvořený twitterový účet s předpřipravenými textovými příspěvky, které se zveřejní, když Miguel vyšle výboj. Jelikož však malé výboje vydává velmi často, tým z univerzity v Tennesse vytvořil program, který signály filtruje, aby Miguel nezahltil svůj účet.

Příspěvky většinou zahrnují citoslovce pro elektrický výboj, najdou se však i zajímavější. „Být elektrickým paúhořem je dnes problém, každý po mě chce dobít telefon. Mám důležitější věci na práci lidi,“ zní jeden z příspěvků na Miguelově twitterovém účtu.

„Chtěli bychom, aby se lidi o tyto živočichy začali zajímat, a také, aby se začali zajímat o ochranu prostředí, ve kterém tyto živočichové žijí,“ uzavřela Hurtová. Přitáhnout pozornost k těmto sladkovodním tvorům obývajících povodí Amazonky a Orinoka se zatím akváriu v Tennessee daří víc než dobře.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám