Hlavní obsah

Ekologická cestovatelka časem? Dvojnice Grety Thunbergové se objevila na fotce z roku 1898

Novinky, tcs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vyhledávání dvojníků ze starých dob je jednou z populárních a rozšířených zábav. Internet už zaplavili dvojníci Nicolase Cage či Vladimira Putina (těch hned několik). Nyní se svět baví fotografií pořízenou na Yukonu v roce 1898. Dívka vyobrazená na fotce jako by Gretě Thunbergové z oka vypadla.

Foto: Koláž Novinky.cz s Profimedia.cz

Greta Thunbergová

Článek

Fotografii, kterou mnozí zprvu považovali za dílo Photoshopu, jako první zveřejnil v úterý twitterový účet Cool History. Jenže se ukázalo, že fotka je pravá. Nachází se v archivech knihovny Washingtonské univerzity v americkém Seattlu.

Fotka pochází s největší pravděpodobností z roku 1898 a zachycuje trojici dětí pracujících ve zlatém dole na aljašském Yukonu.

Velká podobnost zaujala téměř okamžitě tisíce lidí na internetu a fotografie začali sdílet. „Je snad Greta cestovatelka časem, která nás přišla zachránit?“ ptali se někteří s humorem.

Greta odmítla ekologickou cenu a s ní spojený milion

Evropa

Milovníci konspiračních teorií se zase začali předhánět v tom, kdo přijde s originálnějším vysvětlením. Zatím nejpopulárnější hovoří o tom, že Greta pochází z budoucnosti a vyšlou ji vždy do kritického bodu dějin. Někteří se neopomněli zeptat, jaká je vlastně uhlíková stopa takového stroje času.

Sama ekologická aktivistka fotografii zatím nekomentovala, nachází se totiž právě uprostřed Atlantiku na své cestě zpět do Evropy.

Reklama

Související články

Náčelník Gojko fandí Gretě

Herec Gojko Mitič (79) neskrývá sympatie k Fridays for Future, hnutí mladých proti klimatickým změnám vedenému švédskou aktivistkou Gretou Thurnbergovou (16).

Brouk dostal jméno po aktivistce Gretě

Po švédské aktivistce Gretě Thunbergové, která se zasazuje za ochranu klimatu, pojmenoval britský vědec nově popsaný druh brouka. Maličký, medově zbarvený...

Výběr článků

Načítám