Hlavní obsah

Egypťané barvili pyramidy načerveno

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KÁHIRA

Pyramidy v egyptské Gíze byly původně barevně zdobeny. Používala se k tomu mimo jiné i červená barva, kterou Egypťané za dob faraónů získávali z oxidu železitého. Archeologové nedávno poblíž pyramid našli pečetě panovníka Chufua, který posílal do pouště pro barvivo vojáky.

Článek

Pečetě o velikosti krabičky zápalek označují hodnosti vojáků. Jsou z kamene a hlíny a vydával je panovník Chufu, známý také pod jménem Cheops. Vládl v letech 2551 až 2528 před naším letopočtem a nechal postavit největší z pyramid v Gíze.

Pečetě označují vojenské hodnosti a označovaly se jimi předměty vojenských oddílů, které Cheops vysílal pro oxid železitý. Získávalo se z něho červené barvivo, které se používalo k dekoracím pyramid i pohřebních předmětů, řekl šéf egyptské Nejvyšší rady pro památky Zahí Havás.

V okolí pyramid se našlo asi padesát zlomků keramických nádob s Cheopsovými pečetěmi. Nádoby tak byly oficiálně označeny pro misi hledačů oxidu železitého. Z nápisů na nádobách lze vyčíst, že skupina pátračů sestávala ze 400 mužů a kuchařů, kteří pro hledače opatřovali jídlo. V okolí pyramid se také našlo mnoho kožených vaků se zbytky oxidu železitého.

Reklama

Související témata:

Související články

V Egyptě nalezli vzácné pohřebiště

Francouzští a egyptští archeologové odkryli jižně od Káhiry rozsáhlé podzemní pohřebiště, v němž nalezli více než padesát mumií ve velmi dobrém stavu....

Výběr článků

Načítám