Hlavní obsah

Dveře, které zachránily Rose v Titaniku, se vydražily za téměř 17 milionů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americká aukční síň Heritage Auctions minulý týden dražila řadu ikonických předmětů ze slavných hollywoodských filmů. Od středy do neděle prodala „poklady Hollywoodu“ za celkem 15,68 milionu dolarů (365 milionů korun). Tím nejcennějším se staly dveře, které v romantickém trháku Titanic zachránily hlavní postavu Rose.

Foto: Profimedia.cz

Dveře, které zachránily Rose v Titaniku, se vydražily za téměř 17 milionů.

Článek

Slavné torzo plovoucích dveří z Titaniku, které Kate Winsletovou v roli Rose nadnášelo nad „ledovým oceánem“ a zachránilo jí tak na rozdíl od Jacka (Leonardo DiCaprio) život, se v aukci vydražilo za 718 750 dolarů (přibližně 16,7 milionu Kč).

I když se o této slavné rekvizitě běžně mluví jako o dveřích, tak pořadatelé aukce uvedli, že se ve skutečnosti jedná o „součást rámu dveří těsně nad vchodem do salonku první třídy na lodi“.

Fanoušci oscarového filmu režiséra Jamese Camerona z roku 1997 vedou věčnou debatu o tom, zda dveře mohly kromě Rose zachránit také Jacka, který ve vodě nakonec umrznul.

Server The Hollywood Reporter k této věci připomněl, že loni u příležitosti 25. výročí filmu Cameron s týmem vědců a kaskadérů testoval, zda by se obě hlavní postavy na dveře vešly, aniž by došlo k jejich potopení. „Jack možná mohl přežít, ale je tu spousta proměnných… Myslím, že jeho myšlenkové pochody byly: ‚Neudělám jedinou věc, která by ji (Rose) ohrozila‘,“ komentoval Cameron.

Dveře z Titaniku byly v aukci dražší než například bič Indiana Jonese z druhého dílu s podtitulem Chrám zkázy nebo sekera, kterou se postava Jacka Nicholsona oháněla po své rodině v kultovním hororu Osvícení. Bič dobrodružného archeologa se vydražil za 525 tisíc dolarů (12,3 milionu Kč). Nicholsonova sekera vyšla nového majitele na podstatně méně, a sice na 125 tisíc dolarů (2,9 milionu Kč). Za stejnou částku se prodaly také šaty, které měla Winsletová v závěrečném dějství Titaniku na sobě.

Mezi dalšími draženými předměty v aukci byly také černý symbiontový oblek Tobeyho Maguira z filmu Spider-Man 3 či bowlingová koule Billa Murrayho s červenou růží z filmu Kingpin.

Drahý zajíc v pytli. Nerozbalené hokejové kartičky se prodaly za skoro 90 milionů

Koktejl

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám