Hlavní obsah

Dvanáctiletý chlapec s Aspergerovým syndromem dosáhl vyššího skóre IQ než Einstein

Harrison Casey z waleského města Aberdare dosáhl v testování IQ pořádaném organizací Mensa, která sdružuje lidi s IQ mezi horními dvěma procenty populace, maximálního skóre 162 bodů. Podle deníku Daily Mail tak dokonce o dva body překonal světoznámé fyziky Alberta Einsteina a Stephena Hawkinga.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Článek

Dvanáctiletý Harrison, jemuž byl ve čtyřech letech diagnostikován Aspergerův syndrom, se stal jedním z nejmladších členů Mensy, který v tomto typu testu získal maximální možný počet bodů.

Test, který absolvoval během února v hlavním waleském městě Cardiffu, popsal jako „relativně obtížný“. „Šlo to celkem dobře. Zúčastnil jsem se ho, protože jsem si myslel, že v něm mohu dosáhnout hodně dobrého výsledku. A měl jsem pravdu,“ svěřil se Daily Mailu.

Svým obdivuhodným výsledkem tak údajně o dva body překonal i taková zvučná jména, jakými jsou Albert Einstein či Stephen Hawking. Ačkoliv podle deníku Independent tito velikáni fyziky s největší pravděpodobností podobný test nikdy neabsolvovali, jejich hodnota IQ je všeobecně odhadována právě na 160 bodů.

Chlapcovi rodiče si výjimečnosti svého syna byli vědomi už od jeho útlého mládí. V jednom roce si prý četl noviny a ve třech letech ovládal malou násobilku. V budoucnu by se pak Harrison chtěl stát patologem a objevit léky na prozatím nevyléčitelné nemoci.

Reklama

Výběr článků

Načítám