Hlavní obsah

Důchodkyně se probudila a pod postelí našla 12 metrů hlubokou jámu

Novinky, Markéta Klánská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Guatemala

Inocentu Hernandezovou z Guatemaly v pondělí v noci probudila obrovská rána. Pětašedesátiletá důchodkyně rychle vstala a po delším pátrání zjistila, že má pod svou postelí 12 metrů hluboké přírodní propadliště.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Důchodkyně se probudila a pod postelí měla dvanáctimetrovou jámuVideo: Reuters

 
Článek

Nejprve se ozvala rána, která připomínala výbuch plynu. Ukázalo se však, že hluk způsobila země, která se propadla a utvořila absolutně kulatou šachtu přímo pod ženinou postelí. Stačilo pouhých několik centimetrů a Hernandezová mohla ve spánku do díry spadnout.

„V ložnici nikdy nečekáte nic podobného. Děkuji Bohu a panence Marii, že se nám nic nestalo. Bůh může materiální škody napravit, ale život člověka už nenavrátí,“ řekla agentuře Reuters Hernandezová.

Někteří obyvatelé uvedli, že slyšeli podivné zvuky vycházející ze země. Teď žijí v neustálém napětí, že budou následovat další propady půdy. Guatemalský úřad pro nouzové situace CONRED důkladně prohledal domov paní Hernandezové, aby zjistil, zda jsou jejich obavy oprávněné.

„Celé město spočívá na sopečném podkladu, proto jsou některé oblasti nestabilní. Tíha materiálu nad tímto sopečným povrchem způsobila, že se spodní vrstvy propadly a vytvořily tak propadliště,“ řekl David de Leon z úřadu CONRED.

Propady půdy jsou v Guatemale časté

Nestabilní povrch, netěsnící kanalizační trubky a deště způsobují, že se propadliště v hlavním městě Guatemaly objevují velmi často a někdy naprosto bez varování. V roce 2007 náhlý propad půdy pohřbil domy, náklaďák a dokonce i tři lidi. V roce 2010 se pak do podobné díry zhroutila tříposchoďová budova, uvedla agentura Reuters.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám