Hlavní obsah

Dražba Ceaušeskova vozu netáhla, nenašel se ani jeden zájemce

Rumunská daňová správa ANAF se rozhodla prodat v aukci jeden z automobilů někdejšího komunistického diktátora Nicolae Ceaušeska. Doufala, že dražba přiláká pozornost široké veřejnosti, čtvrteční aukce terénního auta ARO 304 ale nezaujala jediného kupce, uvedla agentura Reuters.

Foto: Profimedia.cz

Komunistický diktátor Ceaušescu

Článek

Modrý automobil byl vyroben speciálně pro Ceaušeska v roce 1977 a má mimo jiné kožené sedačky. Vyvolávací cenu daňová správa stanovila na 137 500 lei (asi 746 000 Kč). Vozidlo pro exprezidenta vyrobila dnes již nefungující rumunská automobilka ARO.

Nyní se vůz nachází spolu s dalšími pěti podobnými automobily v hangáru na okraji Bukurešti. Ceaušescu auto používal při oficiálních návštěvách či výpravách na lov.

Daňová správa auto zabavila rumunskému podnikateli, který si nyní odpykává trest 12 roků vězení za korupci. Ten automobil koupil během prodeje státního majetku po roce 2000. ANAF již uvedla, že zkusí vozidlo vydražit znovu, tentokrát stanoví nižší vyvolávací cenu.

Diktátor byl zastřelen i s manželkou

Ceaušescu se dostal k moci v roce 1965 a postupně si začal pěstovat kult osobnosti. Jeho vláda udělala z Rumunska jednu z nejchudších zemí Evropy a provázely ji tvrdé represe vůči odpůrcům. Jen v posledních dnech režimu na konci roku 1989 zahynulo zhruba 1200 lidí.

Sám Ceaušescu byl i s manželkou 25. prosince zastřelen ve městě Targovište. Jejich popravě předcházel rychlý proces vojenského soudu.

Reklama

Výběr článků

Načítám