Hlavní obsah

Doručovat poštu do Tibetu chce kumšt a odvahu

Novinky, nčs

Chimed Dorje pracuje již třicet let na poštovní trase z čínské provincie S’-čchuan do Tibetu. Na své cestě se pohybuje v průměrné nadmořské výšce 3500 metrů nad mořem a automobilem doručuje zásilky po nebezpečných horských silnicích, nezřídka pokrytými ledem a sněhem. Nyní byl za svoji náročnou práci oceněn.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Pošťák už 30 let jezdí po nebezpečných horských silnicích, aby včas doručil zásilkyVideo: Reuters

 
Článek

Dorje se stal poštovním doručovatelem na jedné z nejnebezpečnějších cest světa v roce 1989. Od té doby brázdí úzké horské cesty nákladním automobilem a doručuje poštovní zásilky do Tibetu z čínské provincie S’-čchuan.

Na své cestě přejíždí horský průsmyk v nadmořské výšce 5 000 metrů nad mořem. „Od října do května je navíc cesta pokrytá ledem a sněhem, takže jedna nepozornost může znamenat nehodu a smrt,” říká o svém povolání řidič, jenž byl nyní za svoji práci oceněn jako „doručovací hrdina”.

Foto: Mapy.cz, Novinky

Nebezpečná tibetská cesta

Většinu řidičů vysokohorská cesta děsí, Dorje však zůstává ledově klidný. V zimě se stává, že auta uvíznou v neprůjezdných průsmycích. To však není to nejhorší, co řidiče potkalo.

Čelil přepadení

V roce 2012 byl Dorje přepaden lupiči a utrpěl 17 bodných zranění, čtyři zlomená žebra a pohmožděniny. Přesto se po roce zotavování dobrovolně vrátil do práce.

„Jsem šťastný jen pokud dělám svoji práci. Nemohl bych bez ní být, cítil bych se jako zpěvák bez pódia,” uvažuje muž, který je velmi často odloučen od své rodiny.

„Mám o svého muže velký strach, jeho cesty jsou plné nebezpečí. Každé ráno se modlím, aby se v pořádku vrátil,” říká Dorjeova žena.

Foto: Profimedia.cz

Klikaté horské cesty jsou velmi nebezpečné

Pětatřicetkrát okolo Země

Důležitost práce potvrzují i další řidiči na horských cestách. „Cesta spojuje čínská města s Tibetem jako most. Ten pocit, kdy doručujeme například přijetí ke studiu tibetským studentům, to je prostě k nezaplacení. Máme z toho stejnou radost jako oni,” shodují se řidiči.

Zkušeností má Dorje na rozdávání. Za 30 let praxe má za sebou už 1,4 milionu bezchybných kilometrů. Pro představu to je vzdálenost, jako 35 cest okolo zeměkoule.

Reklama

Výběr článků

Načítám