Hlavní obsah

Doporučený šlofík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

CANBERRA

Přistihl vás šéf, jak si v práci spokojeně pochrupujete? Tak teď už se můžete jeho výtkám ubránit. Australští vědci totiž zjistili, že krátký spánek zvyšuje nejméně na dvě hodiny produktivitu.

Foto: Martina Žáčková

Díky osvětlení se na zlínském svahu lyžuje denně až do 19 hodin.

Článek

Psycholožka Amber Tietzelová podle listu The Australian zjistila, že desetiminutový odpolední šlofík výrazně zlepšuje bystrost, energičnost a výkonnost a snižuje pocit únavy. Nárůst energie je prý patrný ihned po probuzení a čilost přetrvává až 155 minut. Výsledky tohoto bádání podle Tietzelové potírají teorii, která říká, že čím delší zdřímnutí, tím výraznější osvěžující účinky na lidský organismus.

Badatelka loni testovala čilost, energičnost, výkonnost a únavu čtyřiadvaceti mladých lidí před a po pěti, deseti, dvaceti a třicetiminutovém odpoledním zdřímnutí a po celonočním spánku. Objevila, že magická hranice se pohybuje kolem deseti minut, přičemž pětiminutové klimbání má omezený přínos a dvaceti a třicetiminutové pospání má zprvu škodlivý účinek. "Po 20 nebo 30 minutách dřímoty lidé upadali do hlubšího spánku a pak se budili s pocitem vyčerpanosti, zmatenosti a dezorientace," říká Tietzelová. "Čilost a výkonnost testovaných po dvaceti a třicetiminutovém spánku se dostavuje nejdříve za 35 minut po procitnutí."

Zatímco odpolední siesta je v jižní Evropě hluboce zakořeněnou tradicí, někteří zaměstnavatelé v USA a Kanadě začali své zaměstnance benevolentně ponoukat, aby si schrupli, teprve nedávno.

Reklama

Výběr článků

Načítám