Hlavní obsah

Do USA připlula gigantická žlutá kachna

Novinky, fis

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obří gumová a nepřehlédnutelná kachna, jejíž design navrhl mladý nizozemský umělec, za posledních několik let vzbudila rozruch v řadě světových měst. V pátek se poprvé objevila také na území Spojených států amerických. Jak jinak než s velkou slávou.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Nápadně velká a sytě žlutá gumová kachna dokonce vydává zvukyVideo: Reuters

 
Článek

Pro mnohé šokující umělecký projekt odstartoval svoji pouť v roce 2007. Od té doby obrovská žlutá kachna naplněná vzduchem putovala takřka celým světem. Uvítali ji obyvatelé Amsterdamu, Sydney, Sao Paula a dlouhé řady dalších měst napříč světadíly.

Každé lokalitě byla na míru přizpůsobena jedna originální kachna. Její vzhled zůstal vždy naprosto stejný, ale velikost se leckdy výrazně lišila - někdy kachna měřila okolo pěti, jindy až kolem šestnácti metrů.

Foto: Profimedia.cz

V Hongkongu se šestnáctimetrová kachna letos vyfoukla.

Když kachna pobývala letos na jaře v čínském Hongkongu, došlo k jejímu poškození. Nakonec z nafouknuté konstrukce unikl všechen vzduch a v přístavu zůstala na hladině jen žlutá placka.

Foto: Profimedia.cz

Pensylvánský Pittsburgh je hrdý na to, že přivítal kachnu jako první město v USA.

Během posledního zářijového pátku se kachna přemístila do Pittsburghu v Pensylvánii. To je její premiéra na území USA. Obyvatele i turisty tady ohromila 12,2 metry na výšku, 10,7 metry na délku a šířkou 9,1 metru. Zůstat by tady měla asi tři měsíce.

Víc než pobavení

Celosvětově úspěšný projekt vytvořil šestatřicetiletý nizozemský umělec Florentijn Hofman. Nápad prý vznikl už v roce 2001, k jeho realizaci došlo o šest let později.

Podle slov autora je kolosální žlutá kachna symbolem mírumilovnosti, přátelskosti, hravosti i nevinnosti a přináší úlevu od politického napětí. Dokonce má údajně také jakési léčivé účinky. Ať už je to je s jejím vlivem na okolí jakkoliv, o popularitu nouzi nemá.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám