Hlavní obsah

Do aukce míří unikátní černý diamant za 150 milionů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aukční síň Sotheby's v Dubaji v pondělí předvedla broušený černý diamant o váze 555,55 karátu. K vidění bude později také v Los Angeles a v únoru pak má být prodán v aukci za odhadem nejméně pět milionů liber (146 milionů korun). Sotheby's je připravena přijmout platbu i v kryptoměně, napsala agentura AP.

BEZ KOMENTÁŘE: Do dražby jde vzácný černý diamantVideo: AP

 
Článek

Dubajská specialistka na šperky působící u Sotheby's Sophie Stevensová poukázala na množství pětek pojících se s diamantem, který je vybroušený do 55 fazet. Číslo pět má podle Stevensové mimořádný význam.

„Diamant je vytvarován podle blízkovýchodního symbolu chamsa, který má tvar dlaně a znamená sílu a ochranu. Takže je to pro tento diamant pěkné téma,“ řekla. Chamsa je v arabštině označení číslovky pět.

Podle Stevensové pochází diamant zřejmě z vesmíru. „Diamanty carbonado (černé diamanty) jsou mimořádně staré, přibližně 2,6 až 3,8 miliardy let, a myslíme, si, že jsou mimozemského původu,“ řekla.

Z cetky z trhu se vyklubal poklad. Důchodkyně ho málem vyhodila

Koktejl

Vysvětlila, že zatímco bílé diamanty a ty jiné barvy než černé se nacházejí ve vyvřelých horninách, jaké se dostanou k povrchu při sopečné činnosti, černé diamanty se nacházejí v naplaveninách.

„Nacházíme je velmi blízko zemského povrchu, ne-li přímo na něm,“ řekla Stevensová. Černé diamanty jsou mimořádně vzácné a našly se ve Středoafrické republice a Brazílii, napsala agentura AP.

Reklama

Výběr článků

Načítám