Hlavní obsah

Dítě se narodilo se třemi promile alkoholu v krvi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

VARŠAVA

Opilá matka porodila v nemocnici ve městě Otwock nedaleko Varšavy dítě, které mělo téměř tři promile alkoholu v krvi. Dítě je podle lékařů ve stabilním stavu a nic neohrožuje ani zdraví matky. Problém opilých rodiček je v Polsku podle lékařů velmi vážný, měsíčně se rodí v průměru dvě děti, které jsou pod vlivem alkoholu.

Článek

Osmatřicetiletá žena přišla do nemocnice v pondělí v podnapilém stavu. Lékaři ihned zavolali policii. Ukázalo se, že matka měla 1,2 promile alkoholu v krvi a její novorozené dceři po porodu naměřili odborníci 2,9 promile.

Mluvčí varšavské policie Dorota Tietzová v úterý novináře informovala, že ženě hrozí pět let vězení. Zodpovídat se bude z toho, že vystavila novorozence bezprostřednímu nebezpečí života a ohrožení zdraví.

Podle odborníků měl novorozenec v sobě tolik alkoholu, jako by vypil nejméně pět piv či více než jednu lahev vína.

K poškození plodu stačí se jednou opít

Vliv na další osud a vývoj dítěte podle lékařů bude mít to, zda jeho matka popíjela alkohol pravidelně v těhotenství, či pouze jedinkrát těsně před porodem.

Podle lékařů neexistuje bezpečná dávka alkoholu, který v těhotenství může žena vypít. Prý stačí jednou se opít a centrální nervový systém dítěte může být trvale poškozen.

"Opilé rodičky nejsou ničím výjimečným, bohužel," uvedl Krzysztof Brzózka, ředitel organizace, která se zabývá alkoholismem.

V Polsku se každý rok rodí až 9000 dětí, které mají problémy s vývojem způsobené tím, že jejich matky požívaly alkohol během těhotenství.

Alarmující statistika

Z průzkumu, který provedla společnost PARPA před třemi lety, vyplývá, že každá třetí žena ve věku od 18 do 40 let v těhotenství požívala alkohol. Nejčastěji to byly osoby se středním vzděláním, nejméně pily víno, pivo či vodku ženy se základním vzděláním. Poměrně běžně alkohol konzumují těhotné ženy ve středně velkých městech, naopak zřídka se to stává na vesnicích.

Lékaři upozorňují, že obzvlášť nebezpečné pro dítě je požívání alkoholu v prvních týdnech těhotenství, tedy v době, kdy žena ještě neví, že je v jiném stavu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám