Hlavní obsah

Daň ze žvýkaček by v Irsku financovala úklid chodníků

– DUBLIN

Irsko uvažuje o zavedení daně ze žvýkaček. Z výnosu by se financoval úklid skvrn na chodnících, které po nich zůstávají. O návrhu zavedení daně se zmiňuje studie vypracovaná vládní komisí.

Foto: Stanislava Dvořáková

Cirkusová vystoupení jsou vždy vítanou zábavou, obzvláště když nabízí nějakou novinku.

Článek

Sazba daně by podle návrhu měla být deset procent. Odpovídá to pěti centům eur, tedy zhruba koruně a šedesáti haléřům za balíček žvýkaček. Irsku by to ročně přineslo čtyři až pět miliónů eur.

Jako alternativní cestu studie navrhuje, aby výrobci sami našli cestu, jak nepořádek odstranit. Irský ministr životního prostředí Martin Cullen ve zprávě dospívá k závěru, že je potřeba přijmout opatření, aby se země s problémem vyrovnala úspěšně.

Příliš drahé čištění

Irsko již zavedlo poplatky za plastové sáčky, což obchody donutilo nedávat je zadarmo. Podle vlády tak klesl počet sáčků, které se povalují na ulicích a ve volné krajině.

Čištění přijde Irsko ročně asi na 70 miliónů eur, na pokutách za znečištění se přitom v zemi vybere za rok jen 2,7 miliónu. Jiná studie loni zjistila, že se žvýkačky na celkovém znečištění podílejí téměř třiceti procenty.

Hlasujte v anketě pod článkem:
Uvítali byste daň ze žvýkaček v ČR?

Pozornost irské vlády v otázce nepořádku ale nepřitahují jen žvýkačky. Irsko se chystá řešit také problém pohozených obalů od rychlého občerstvení a válející se stvrzenky kolem bankomatů. Vládní studie se zmiňuje rovněž o tom, že by veřejnost měla mít možnost k věci se vyjádřit, než padne konečné rozhodnutí.

Anketa

Uvítali byste daň ze žvýkaček v ČR?
Ano
55,6 %
Ne
26,1 %
Nevím
18,3 %
Celkem hlasovalo 360 čtenářů.

Reklama

Související články

Města bojují proti plivání a žvýkačkám

Proti plivání, znečišťujícímu nejen veřejná prostranství, ale i napomáhajícímu šíření různých chorob, začínají mnohá města pod hrozbou pokut táhnout do boje....

Londýňané mohou lepit žvýkačky na plakáty

V Londýně se dlouho potýkali s konzumenty žvýkaček, kteří pochutinami oblepovali lavičky a další veřejná prostranství včetně chodníků. Nyní jsou lidé nabádáni,...

Výběr článků

Načítám