Hlavní obsah

Cyklón a vedro pomůžou Saddámovi

Novinky, The New York Times, Gazeta.ru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mohutný cyklón, který se v současné době nachází nad územím Ruska, kam kromě prudkého větru přinesl i sněhové bouře, se v nejbližší době přesune na jih a zasáhne území Iráku. Tam vyvolá silné písečné bouře, které by mohly vážně ohrozit navigaci amerických vzdušných sil.

Foto: Techmania Science Centrum

Do soutěže se zapojilo všech devět českých středisek informační sítě Europe Direct včetně plzeňského.

Článek

Cyklón, provázený kromě písečných bouří i prudkými lijáky a vichřicemi, se podle amerických meteorologů přesune nad Irák začátkem příštího týdne. Podle informací deníku The New York Times bude na jihu Iráku rychlost větru dosahovat až 22 m/s, přičemž silná písečná bouře vzniká i při rychlosti "pouhých" 10 m/s.

Vedro ve skafandrech

Podle prognóz meteorologického centra ve státě Virginia by měla síla větru dosáhnout maxima v úterý 25. března. Očekává se, že na jihu Iráku, tedy v oblasti, ze které američtí vojáci vedou nejvíce vojenských akcí, poryvy větru zvednou písek a vytvoří hustou prachovou clonu, která omezí viditelnost na 30 metrů.

Pro samotné vojáky není ale písek a prach tím nejhorším. Podle jejich slov je nyní hlavním problémem neustále stoupající teplota vzduchu. I meteorologové říkají, že je letošní březen v Iráku teplotně velmi nadprůměrný. Kolem Bagdádu bylo dnes naměřeno až 35 stupňů Celsia a snést takovou teplotu v ochranných skafandrech, chránících před biologickým a chemickým útokem, je podle slov vojáků takřka nesnesitelné.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám