Hlavní obsah

Co člověk, to elektrárna s generátorem na koleni

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lidi jako monočlánky vyrábějící energii není jen fantazie filmu Matrix. Kanadští technici vyvinuli generátor na koleno, který produkuje elektrickou energii během chůze či běhu. Během minuty chůze získá majitel mini-elektrárny energii, která podle časopisu Popular Science vystačí pro půlhodinový hovor mobilním telefonem.

Článek

Běžné lidské pohyby představují energii, kterou v podstatě plýtváme. Je pravda, že jeden člověk mnoho energie nevytvoří, ale sto či více lidí najednou může vyprodukovat bez větší osobní zátěže množství energie, které podle vedoucího kanadsko-amerického projektu Maxe Donelana z Univerzity Simona Frasera v Britské Kolumbii stojí za povšimnutí.

V minulosti se už využívala kinetická energie při natahování náramkových hodinek. Kanadský "nákoleník" však produkuje elektrickou energii, která se dá využít pro pestrou škálu osobních přístrojů - především mobilní telefony a mp3 přehrávače.

Fitness a diskotéky jako elektrárny

Nápadů v podobném duchu je v současnosti živené strachem z nedostatku energie více. V Portlandu v americkém Oregonu je například fitness centrum, které svou spotřebu energie pokrývá nejen ze solárních článků a větrné turbíny, ale i posilovacích strojů a rotopedů především.

Elektřina se ovšem může získávat nejenom tam, kde probíhá poměrně rychlý kinetický pohyb, ale i tam, kde vznikají tlaky a napětí.

V nizozemském Rotterdamu před časem otevřeli diskotéku s příznačným názvem Watt, kde energii vytváří dupání tanečníků na podobném principu, jakým piezoelektrický kamínek vytváří jiskru v zapalovači. Podobně funguje i londýnský klub Surya, jehož majitel doufá, že z dupání pokryje až 60 procent spotřeby elektrické energie. Zatím ovšem rozsvěcí jen blikající osvětlení taneční plochy.

Generátor na koleni

Donelanův sběrač energie z vnějšku nevypadá úchvatně, ale skrývá sofistikované zařízení, které monitoruje každý pohyb a úhel nohy a rozhoduje, kdy se vyplatí generátor uvést v činnost. 

Zařízení nazvané bionický sběrač energie zatím váží přibližně 1,4 kilogramu, což je docela zátěž. Cílem Donelanova týmu je však s pomocí lepších materiálů snížit do konce roku váhu vylepšeného modelu na třetinu.

Jedním ze zákazníků, kteří projekt financují, je kanadská armáda, která by ráda ulehčila vojákům, kteří mají ve výstroji 14kilogramové baterie nutné pro chod komunikačních a navigačních přístrojů. Nákolenní generátor by mohli využít i záchranáři působící v extrémních podmínkách, ať už by šlo o hasiče nebo horskou službu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám