Hlavní obsah

Čmeláci hynou po stovkách

Novinky, Rudolf Voleman

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KARLOVY VARY

Po stovkách na Karlovarsku již několik dnů hynou čmeláci. První případ hromadného úhynu čmeláků byl zaznamenán na konci minulého týdne v Charkovské ulici v městské čtvrti Karlovy Vary-Tuhnice. Právu to potvrdila úřednice města, která nechtěla být jmenována.

Foto: Jana Matějíková

Beskydské rekordy - plakát

Článek

"Stovky mrtvých čmeláků ležely pod stromořadím lip," uvedla úřednice, podle které další místo hromadného úhynu čmeláků bylo zjištěno u podobného lipového stromořadí ve Hřbitovní ulici v městské čtvrti Drahovice.

"Odebrali jsme vzorky uhynulých čmeláků a zaslali je na expertízu do veterinárních laboratoří," prozradila úřednice a pokračovala: "Další vzorky máme schované v lednici pro Český ústav ochrany přírody, který chce provést své vlastní rozbory," konstatovala. "Ozval se nám totiž další občan, tentokrát z Ostrova na Karlovarsku, že údajně stejně jako v Karlových Varech nalezl pod stromořadím lip hromadu uhynulých čmeláků," poznamenala úřednice.

Dosud neviděný případ

"O příčinách úmrtí čmeláků se můžeme jenom dohadovat. Zajímavý ale je na celé záležitosti fakt, že čmeláci hynou právě pod lipami a nikde jinde. Možná, že lípy napadl škůdce, jenž zapříčiňuje smrt čmeláků," spekulovala úřednice. "Stromy nebyly ani v jednom případě nikterak ošetřovány a už vůbec ne postřikovány, to víme určitě," podotkla úřednice.

"Nevíme, čím je úhyn způsoben. Nikdy jsme se předtím s takovým případem nesetkali. Je to záhada, která se určitě vysvětlí," dodala. "Laboratorní toxikologické šetření vzorků uhynulých čmeláků na Státním veterinárním ústavu v Praze budou hotová nejdříve v pátek, takže by bylo zatím předčasné vyslovovat nějaké unáhlené závěry," komentoval záležitost lékař Okresní veterinární správy v Karlových Varech Peter Pastierik.

Reklama

Výběr článků

Načítám