Hlavní obsah

Čínská firma instalovala kamery na toalety, aby kontrolovala zaměstnance

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čína je proslulá používáním kamer, kde to jen jde, a také zaměstnavateli, kteří si myslí, že si ke svým zaměstnancům mohou dovolit vše. Obě tyto věci se sešly v případě technologické firmy ve městě Sia-men. Ta umístila kamery do záchodových kabinek, aby mohla kontrolovat, zda její zaměstnanci netráví na záchodě příliš mnoho času a nekouří tam.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Článek

Není jasné, jak dlouho firma záznamy ze záchodů pořizovala, jisté je jen, že některé unikly na počátku září na sociální síť Weibo a vzbudily poprask.

Netrvalo dlouho a lidé z fotografií dokázali zjistit, že jde o státem vlastněnou firmu jménem China Aviation Lithium Battery Technology. Ta podle zpráv již na základě kamerových záznamů vyhodila dva zaměstnance a třetí obdržel vysokou pokutu a jeho pracovní skóre bylo po dobu jednoho měsíce sníženo na nulu.

Firma přiznala, že uniklé fotky opravdu pocházejí z jejích kamer. Bránila se tím, že kamery nainstalovala teprve tento rok a byly tam umístěny proto, aby odhalily, zda zaměstnanci na záchodcích nekouří.

Číňan zažaloval nevlastního syna o peníze, které do něj investoval

Koktejl

Uniklé fotografie opravdu ukazují tři muže s cigaretou. Ani to však čínskou veřejnost příliš neuspokojilo. „Proboha, co nějaké soukromí?“ rozčiloval se jeden z uživatelů na Weibu. „Zacházejí s lidmi jako se zvířaty, bez sebemenší známky respektu a humanity,“ dodal druhý.

Úřad pro bezpečnost práce v kraji Sia-men, kde se firma nachází, už oznámil, že celý případ začal vyšetřovat. Podle čínských právních expertů je nicméně instalování kamer na toalety nepřípustné porušení práva na soukromí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám