Hlavní obsah

Číňanka úspěšně vzdoruje věku, v sedmdesátce se věnuje motorovému paraglidingu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zanedlouho sedmdesátiletá Li Ťia-sinová pocházející z města Ťi-lin ležícího ve stejnojmenné provincii na severovýchodě Číny dokazuje, že věk je pouze číslo. Když jí bylo 59 let, rozhodla se začít s motorovým paraglidingem. I přes počáteční nezdary se nevzdala a se sportem pokračuje doposud. Video poskytla agentura Reuters.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Sedmdesátiletá Číňanka se věnuje paraglidinguVideo: Reuters

 
Článek

Když Číňanka v roce 2004 odešla do důchodu, začala se cítit osamělá. Manžel jí zemřel a dcera odjela do vzdáleného města za prací. Jednoho dne ji kamarádka pobídla, aby vyzkoušela nějakou outdoor aktivitu.

Ťia-sinovou to chytlo, během následujících let se aktivně věnovala raftingu, jízdě na horském kole, a dokonce otužování. Od té doby byla ve výborné zdravotní kondici a jen zřídkakdy onemocněla.

Motorový paragliding ji ohromil

Jednoho dne roku 2008 se potulovala kolem řeky Sungari, když zahlédla skupinku paraglidistů. Tento sport ji nesmírně nadchnul, a tak si ihned pořídila veškeré vybavení. Ačkoliv bylo z druhé ruky, utratila za něj 30 tisíc čínských jüanů (asi 100 tisíc korun).

Nedlouho poté začala s tréninkem. Brzy však zjistila, že motorový paragliding je pro ni příliš fyzicky náročný. Aby se dostala do vzduchu, potřebovala s těžkým náčiním svépomocí vynaložit vysokou rychlost. Trenér ji tenkrát přemlouval, aby s tím přestala. Utrpěla totiž příliš mnoho krkolomných pádů. Ovšem marně.

Vznášející se babička

Po ročním usilovném trénování se jí konečně podařilo vzlétnout. Ťia-sinová, jež si od té doby vysloužila přezdívku Vznášející se babička, se prý při prvním úspěšném pokusu cítila jako pták.

„Minimálně v Asii jsem nejstarší ženou, která se motorovému paraglidingu věnuje. Mám obrovské štěstí, že se v mém věku můžu věnovat takovým aktivitám. Když jsem byla mladá, nedělala jsem to, co jsem chtěla. Teď jsem stará a dokud mi bude sloužit zdraví, tak s tím budu pokračovat,“ uzavřela.

Reklama

Výběr článků

Načítám