Hlavní obsah

Číňanka s miniaturními chodidly musí nosit obuv od ševce suvenýrů

Novinky, Dagmar Plecháčová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kuala Lumpur

Číňanka Lim Kuan-s'evová celý život nosila boty jako pro panenku. Od útlého dětství si totiž musela svazovat nohy a podstupovat tak bolestivou proceduru, kvůli které její chodidla dorostla do velikosti dlaně. V Číně se útlé ženské nožky dlouhou dobu považovaly za ideál krásy. Třiadevadesátiletá Kuan-s'evová si v posledních letech už nohy nestahuje, ale přesto potřebuje speciální obuv, kterou si musí nechávat šít.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Číňanka s miniaturními chodidly si musí nechat šít speciální obuvVideo: Reuters

 
Článek

Ženám se v minulosti lámaly kosti i prsty na nohou, aby se dosáhlo kýženého efektu. Stařenka si nohy obvazuje od svých sedmi let. Dívky obvykle do těchto procedur nutily jejich matky. Měly tak větší šanci se dobře vdát.

Legenda říká, že před tisíci lety se čínský panovník z dynastie Šang zamiloval do konkubíny, která si stahovala chodidla hedvábnými šátky, aby byla co nejdrobnější. Od té doby se malé dámské nožky považovaly za ideál krásy. Kuan-s'evová je přitom jedna z mála žen, která stále žije s podobnou deformací.

Číňanka žijící v Malajsii měla dříve chodidla dlouhá pouze osm centimetrů. V posledních letech už si nohy nestahuje, a proto se jí zvětšily o pět centimetrů. Žena však stále musí nosit speciálně upravenou obuv, kterou si nechává zpracovat u ševce Tonyho Jeo. Ten se jinak věnuje šití miniaturních bot jako suvenýrů pro turisty.

Reklama

Výběr článků

Načítám