Hlavní obsah

Číňané chtějí vycvičit veverky na hledání drog

Zapomeňte na speciálně vycvičené psy, policisté v čínském Čchung-čchingu chtějí do boje s dealery a pašeráky drog zapojit i jiný druh – veverky. Jejich výcvik si vzalo na starost tamní policejní kynologické oddělení.

Článek

Na první pohled vypadá spojení veverek s kynologickým oddělením bláznivě. Tamní oddělení ale právě trénuje první skupinu veverek vyšlechtěných speciálně pro tyto účely.

Vědci si byli dlouho vědomi výjimečného čichu, kterým veverky disponují, problém však spočíval v tom, že veverky nebylo možné dostatečně vytrénovat.

Tento týden však čínskými médii proběhla zpráva, že se policejnímu oddělení v Čhung-čchingu podařilo vycvičit šest veverek obecných (Sciurus vulgaris) schopných detekovat drogy. Na místě, kde cítí drogu, pak začnou tito hlodavci škrabat.

Testy podle Jin Ťin, šéfky policejních cvičitelů, ukázaly, že se veverky v detekci vyrovnají psům. Navíc oproti nim mají výhodu, že jsou menší, rychlejší a dostanou se i do vysokých míst.

Přesto ještě nějakou dobu potrvá, než budou veverky použity v ostré akci. Jak uvedla Jin Ťin, potrvá to roky, než policie nasbírá dost přesvědčivých studií, aby mohla hlodavce využít v terénu.

Velká houbová loupež. Veverka si pochutnala na ostře sledovaném hřibu

Koktejl

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám