Hlavní obsah

Chorvatsko neví, kolik přesně má ostrovů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Záhřeb

Chorvatské pobřeží je poseto mnoha ostrovy, které patří mezi hlavní lákadla pro letní rekreanty. Vypadá to ale, že skutečný počet ostrovů zůstává záhadou. Země sama neví, kolik jich má a brání se tím, že je těžké to spočítat. Webu listu Croatian Times mluví nejméně o pěti číslech.

Foto: Václav Pergl, Právo

Do Chorvatska cestuje ročně asi 800 tisíc Čechů.

Článek

Reklamní plakáty, které nechal vyvěsit chorvatský státní úřad pro cestovní ruch, hlásí 1244 ostrovů. Odborníci z kartografického oddělení chorvatského hydrografického institutu (HHI) ale tento údaj označují za špatný a zmiňují ostrovů 1246.

Návštěvník turistického webu Istria.com se naopak dočte o 1233 ostrovech, poznamenal deník Jutarnji List. Do roku 2003 přitom Chorvatsko mělo oficiálně zaregistrováno 1185 ostrovů. Tento údaj je ale i podle odborníků již zastaralý.

"Jen z leteckých fotografií je obtížné prokázat, co je ostrov, útes nebo skalisko. Také nemáme dostatek lidí, abychom řádně určili terén," vysvětlil Pijo Bročić z HHI, proč se Chorvatsko nemůže ostrovů dopočítat. Dodal, že institut se proto věnuje spíše tvorbě navigačních map než sčítání ostrovů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám