Hlavní obsah

Chagall na porcelánu

Novinky, Le Figaro
PAŘÍŽ

Bernardaud, známý výrobce porcelánu, představil v Paříži limitovanou sérii 250 exemplářů jedinečného jídelního servisu, který v roce 1951 vytvořil Marc Chagall. Slavný malíř jej navrhl v keramické dílně ve Vallauris, byl určen pro svatbu umělcovy dcery Idy v lednu 1952.

Foto: HZS Kladno - směna C Mnichovo Hradiště

Dopravní nehoda hasičů a osobního vozu.

Článek

Přesný počet dílů původní jídelní soupravy není znám. Některé jeho části záhadně zmizely, některé byly objeveny na dražbách. Předobrazem výjimečné limitované kolekce, kterou Bernardaud představuje, bylo 69 dochovaných dílů originálního servisu.

"Jsou to všechno umělecká díla. Každý jeden obrázek byl vytvořen zkušenou rukou dekoratéra," zdůrazňuje Meret Meyerová, jedna z vnuček Marca Chagalla, jež spolu s dalšími třemi mistrovými vnuky předsedá Chagallově komisi. "Každý díl kolekce bude očíslován a pojmenován jako litografie. Ke každé části servisu dostane kupující certifikát pravosti. Pokud se něco ze servisu rozbije, nákupčí má možnost si tuto část doplnit," dodává pro francouzský deník Le Figaro Meyerová.

Porcelán patří na stůl v provensálském stylu

Servis podle Meret Meyerové patří na několikabarevný ubrus. Její matka Ida, pro kterou byl původně určen, prostírala tabuli v provensálském stylu. Vedle talířů patřily červené látkové ubrousky, stříbrné příbory a skleničky z barevného skla. Pro dokreslení atmosféry slunné Provence je možné na stůl volně položit chléb a třeba rajská jablíčka.

Původní servis byl keramický, nová verze je z porcelánu. Kolekce je určena pro sběratele, milovníky nádobí a ty, kteří mají chuť investovat do jména Chagall. Na jednotlivých kusech jídelního servisu se objevují motivy žen, párů, květin, cirkusu, zvířat a jiných témat, která ho oslovovala. Cena každého z 250 vyrobených servisů, které se prodávají pouze kompletní, se všemi 69 díly, je 17 000 eur.

Marc Chagall se začal o keramiku zajímat poté, co přesídlil po smrti své ženy v roce 1949 na jih Francie, který po rodném Rusku považoval za svoji druhou vlast. O keramickou dílnu se tehdy dělil s neméně slavným Pablem Picassem.

Reklama

Výběr článků

Načítám