Hlavní obsah

Čeští hledači pokladů objevili unikátní meč

– ZLÍN
Právo, jr

Co je ovšem zejména potěšující je to, že ho odevzdali muzeu. Parádní úlovek se podařilo dostat novodobým hledačům pokladů na Zlínsku. S detektorem kovů objevili u Újezdu nedaleko Slavičína vzácný bronzový meč. V době, kdy podobné nálezy spíše mizí u překupníků, nálezce, Vojtěch Václavík, unikátní kousek předal Muzeu jihovýchodní Moravy ve Zlíně.

Článek

Jeho poctivost ocenil Zlínský kraj. Jak v úterý informoval hejtman Zlínského kraje Libor Lukáš, nálezce dostane od úřadu odměnu 10 tisíc korun. Podle informací archeoložky Muzea jihovýchodní Moravy ve Zlíně Jany Langové se jedná o unikátní nález, který je ve střední Evropě vzácný.

„Pan Václavík ho našel již vloni, a to se svým kamarádem. Společně spolupracují s muzeem ve Slavičíně a s pomocí detektoru kovů hledají po okolí zbytky letadel po letecké bitvě, která nad těmito místy probíhala za druhé světové války,“ popsala archeoložka.

„Výjimečnost nálezu umocňuje skutečnost, že v jeho místě se vůbec nedaly nějaké archeologické nálezy předpokládat, nejde o žádnou známou archeologickou lokalitu. Šlo o běžnou lesní cestu,“ uvedla Langová. Odborníci na nálezu oceňují stupeň jeho zachovalosti.

Meč je starý asi 3 000 let

„Jedná se o bronzový meč, dlouhý 60 centimetrů, který pochází z období lužických popelnicových polí, tedy let 1250 – 750 př. n. l. Jde o téměř kompletně dochovanou prehistorickou zbraň, ve Zlínském kraje nález první svého druhu,“ doplnila Jana Langová.

Jak se na cestu v lese v kopcích Vizovické vrchoviny meč dostal, když tu nebylo v minulosti žádné sídlo? „Na to je těžké hledat odpověď,“ krčí rameny archeoložka.

„Lze spekulovat o tom, že ho zde někdo ztratil. Na některých kopcích v okolí jsou zaznamenána někdejší hradiska, tudíž jakýsi pohyb tady v minulosti byl. A nebo šlo o záměr. Ten mohl mít řadu důvodů,“ dodala Jana Langová. Mohly být kultovní, kdy se mohl stát obětí, nebo ho kdosi narychlo chtěl uchránit před lupiči. Možností je tolik, kolik si dnes můžeme dovolit představivosti. Meč je nyní vystaven v muzeu ve Slavičíně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám