Hlavní obsah

Čechokanaďan natočil svou rekordně rychlou jízdu na skateboardu, jel 130 km/h

– Les Émboulements
Novinky, Markéta Klánská

Málokdo by asi čekal, že se na skateboardu dá jet stejně rychle jako autem po tuzemských dálnicích. Osmadvacetiletý Kanaďan Mischo Erban původem z Prahy to v minulém týdnu ale dokázal. Na tzv. longboardu překonal světový rychlostní rekord, když se proháněl provincií Québec rychlostí 129,94 kilometrů v hodině.

BEZ KOMENTÁŘE: Čechokanaďan se na skateboardu řítil rekordní rychlostí až 130 kilometrů v hodině, celou jízdu natočil

 
Článek

Vybral si silnici s 18procentním sklonem v malé obci Les Éboulements asi 110 kilometrů severně od Québecu. Na jednom z druhů skateboardu na ní pak za povzbuzování fanoušků zrychlil na neskutečnou rychlost. Předchozí rekord překonal o 17 kilometrů v hodině.

Michael Emprick, komisař z Guinnessovy knihy rekordů, který Erbanův pokus sledoval, netajil svůj úžas nad tím, čeho je lidské tělo schopno oddanou a tvrdou prací.

Foto: Profimedia.cz

Osmdvacetiletý Čechokanaďan si svou extrémní jízdou na longboardu vysloužil titul rekordmana

„Co si budu nejvíce pamatovat z Mischova pokusu není jen neskutečná rychlost, kterou byl schopen vyvinout, ale i zvuk koleček jeho skateboardu, když prosvištěl kolem,“ uvedl pro deník Daily Telegraph Emprick.

Nebál jsem se, byla to hra

„Když jsem zrychlil, změnil jsem polohu do aerodynamického tvaru a jen se soustředil na žlutou čáru uprostřed silnice. Jak se zvyšovala rychlost, silnice postupně začala mizet. Na vozovce bylo pár nerovností, já se ale pevně soustředil, abych byl zpevněný,“ uvedl po svém pokusu longboardový závodník Erban, který v Kanadě žije už od dětství.

Foto: Profimedia.cz

Erban se musel sbalit do aerodynamické polohy a být neustále zpevněný.

„Šel jsem do toho s tím, že se budu bát, nakonec se z toho ale vyklubala jen hra. Byla to skvělá zábava a opravdu jsem měl nával z toho, že jsem jel rychlostí až 130 kilometrů v hodině na skateboardu a v periferním vidění pozoroval, jak se kolem mě míhá okraj silnice,“ přiznal 28letý rekordman s tím, že už nyní osnuje další rychlostní plány.

Foto: Profimedia.cz

Maximálně soustředěný Erban svou jízdu natočil malou kamerou na helmě.

„Doufám, že se jednoho dne opravdu budu bát. Chtěl bych dosáhnout dvojnásobné rychlosti, tedy až 260 kilometrů v hodině, zatím ale neexistuje silnice, na které by se to dalo zvládnout. Myslím ale, že to je možné, protože takovou rychlost zvládají i sjezdaři. Zkrátka jen potřebuju, aby mi někdo takovou silnici postavil,“ dodal na závěr odvážný Čechokanaďan.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám