Hlavní obsah

Britský dobrodruh vystoupal do dvou a půl kilometru jen díky héliovým balónkům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přemýšleli jste někdy nad tím, kolik balónků nafouknutých héliem by bylo třeba k tomu, abyste se díky nim mohli proletět po obloze? Stejnou otázku si položil i Tom Morgan, který se to v pondělí rozhodl vyzkoušet v praxi. Do vzduchu ho dostala stovka balónků připevněná ke kempingové židli, Brit nakonec urazil napříč Jihoafrickou republikou 25 kilometrů.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Dobrodruh Tom Morgan se proletěl nad Jihoafrickou republikou za pomoci héliových balónků.Video: AP

 
Článek

Osmatřicetiletý Tom Morgan z anglického Bristolu strávil plněním balónků celé dva dny. Největším problémem podle něj bylo nalézt vhodné místo s ideálními podmínkami.

Když mu nevyšel ani jeden z pokusů v Botswaně, rozhodl se vyzkoušet štěstí nedaleko od Johannesburgu v Jihoafrické republice. Zároveň si byl vědom skutečnosti, že se jedná o poslední pokus, neboť nedisponoval většími zásobami hélia.

„Problémem bylo najít vhodné počasí. Balónky jsou totiž velmi náchylné k praskání,“ řekl Morgan.

Dosáhl výšky dvou a půl kilometru

Sto nafouknutých balónků nakonec připevnil ke kempingové židli a pomalu začal stoupat do výšin. Nakonec urazil celkovou vzdálenost 25 kilometrů a vystoupal do maximální výšky téměř dvou a půl kilometru.

Dobrodruh následně zmínil, že se jednalo o neuvěřitelný zážitek. Zároveň však přiznal, že se u něj vysoko nad zemí střídaly pocity nadšení a strachu. Když se dostal do míst, kde se teplota vzduchu začala výrazně navyšovat, musel prý začít rychle jednat, neboť nabral vysokou rychlost. „Musel jsem se uklidnit a začít postupně balónky praskat,“ popsal.

Morgana, jenž v Bristolu provozuje společnost poskytující dobrodružné zážitky, zaujal let natolik, že má nyní v plánu uspořádat v Africe závod s héliovými balónky.

Reklama

Výběr článků

Načítám