Hlavní obsah

Britská královská rodina může přijít kvůli koronaviru o půl miliardy

Novinky, tcs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Až o 18 milionů liber (558 milionů korun) ze svých ročních příjmů může přijít britská panovnice a její rodina kvůli koronavirovým opatřením, která uzavřela královské paláce turistům. V e-mailu určeném zaměstnancům královské rodiny to uvedl Lord komoří vévoda Peel.

Foto: Profimedia.cz

Královna Alžběta II. během svého projevu u příležitosti 75. výročí konce 2. světové války

Článek

Královna může přijít až o třetinu svých ročních příjmů, což nutně poznamená rozpočet vydávaný na chod nemovitostí a ovlivní i plánovanou renovaci Buckinghamského paláce, uvedl Lord komoří v e-mailu určeném zaměstnancům královské rodiny, jehož obsah zveřejnil deník Daily Mail.

Kvůli výpadku z turistických příjmů přijde královská rodina až o 18 milionů liber (558 milionů korun). Loni si jen díky turismu Firma, jak je v Anglii rodina přezdívána, vydělala z turismu 70 milionů liber (2,2 miliardy korun). Buckinghamský palác jí vynesl 12 milionů, Windsor 25 milionů, Holyroodhouse v Edinburghu 5,6 milionu, Královské konírny 1,6 milionu a Clarence House 132 tisíc liber.

„Krize už otestovala naši odolnost, přizpůsobivost a připravenost mnoha způsoby a na všech úrovních. Také měla významný dopad na činnost celé královské domácnosti. I když se zdá, že Spojené království je za vrcholem infekce, zůstává nejasné, kdy budou opatření, jako například sociální distancování, zrušena,“ uvedl Lord komoří.

Britská královna už se ke svým povinnostem možná nikdy nevrátí

Koronavirus

Královská domácnost zaměstnává za normálních okolností 500 lidí, nyní jich v práci zůstává jen zlomek. Lord komoří zaměstnancům oznámil, že platy zůstávají nadále zmraženy a sníženy. „Mnoho zaměstnanců je loajálních a udělají, co je třeba. Avšak ten e-mail příliš populární nebyl,“ uvedl deníku zdroj královské rodiny.

Zdroje příjmů britské královny

Královna však rozhodně hlady neumře. Její osobní majetek se odhaduje na zhruba půl miliardy liber (zhruba 15 miliard korun), majetek celé královské rodiny pak deník Forbes odhaduje na závratných 88 miliard liber (2,7 bilionu korun) - tato hodnota však nezahrnuje osobní finance členů královské rodiny.

Příjmy královny, její rodiny a domácnosti pak pocházejí ze několika zdrojů: výnosů Lancasterského vévodství, takzvaného Sovereign Grant, na kterém se podílí i daňoví poplatníci, a výnosů ze soukromého majetku, jakým je například panství Balmoral.

Britská královna poděkovala lidem, kteří zůstali doma

Evropa

Sovereign Grant je neustále obnovovaná a revidovaná dohoda pocházející z roku 1760, kdy se král Jiří III. zavázal svěřit dědičné statky koruny do správy státu výměnou za pravidelné roční příjmy. Jsou však stanoveny na oficiální výdaje panovníka v souvislosti s vykonáváním státnické funkce. Loni královská rodina dostala od státu 80 milionů liber (2,5 miliardy korun).

Tento majetek nazývaný korunní statky (Crown Estate), mezi který patří i například Buckinghamský palác, je pak spravován státem a část z jeho výnosů jde právě na financování Sovereign Grant.

Reklama

Výběr článků

Načítám