Hlavní obsah

Britovi za 30haléřový dluh hrozila exekuce

Novinky, Dagmar Plecháčová
Nottingham

Bývalý kuchař Stuart Garfield z anglického Forest Fields nemohl věřit svým očím, když mu od britského ministerstva práce a důchodů přišla výzva k zaplacení jedné jediné penny (cca 30 haléřů). Ze začátku se devětačtyřicetiletý muž domníval, že se jedná o chybu a nutnost zaplacení pod hrozbou značných finančních sankcí neřešil. Jenže výzvy se množily a Brit se začínal obávat i exekuce.

Foto: Profimedia.cz

Kuchař Stuart Garfield s jedním ze tří výzev o zaplacení jedné penny od ministerstva práce a důchodů.

Článek

„Nejdřív mi přišlo, že si ze mě dělají legraci. Šel jsem na úřad práce, kde mi řekli, že se tím nemám zabývat. Všem se to zdálo docela vtipné, ale pak jsem dostal další dopis s požadavkem na zaplacení,“ uvedl Garfield. Brit před dvěma lety ztratil práci kuchaře v hospůdce v Nottinghamu, ale zanedlouho se mu podařilo díky pracovním agenturám najít přechodné zaměstnání v restauraci v Newarku.

„Dluh“ ve výši jedné penny si zřejmě nadělal v době, kdy získal grant od fondu Advisor Discretion Fund na nákup nového kuchařského oblečení. Tento fond je určen na pomoc nezaměstnaným lidem, aby si mohli koupit nářadí, oblečení a další potřeby nutné k vykonávání určitého zaměstnání. Pomáhá dokonce hradit cestovní náklady, pokud si někdo najde práci dál od bydliště.

Omluvy se Brit nakonec dočkal a platit nemusel nic

Po skončení pracovního poměru se muž vrátil zpátky do Nottinghamu. První varování od úřadů mu dorazilo v září, další 15. listopadu a třetí minulé pondělí. Všechny tři dopisy přitom vyzývaly pana Garfielda provést platbu okamžitě, přičemž v opačném případě mu hrozily finanční sankce či dokonce exekuce.

Angličan se však nakonec dočkal omluvy od mluvčího ministerstva: „Omlouváme se panu Garfieldovi za případné nepříjemnosti námi způsobené. Naše záznamy jsou generovány počítačově,“ omlouval chybu systému mluvčí.

Reklama

Výběr článků

Načítám