Hlavní obsah

Britové už mají mince s králem Karlem III.

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Britská mincovna Royal Mint představila první mince s portrétem nového panovníka krále Karla III. Profil třiasedmdesátiletého krále se nejprve objeví na mincích v hodnotě 50 pencí (14 Kč) a na nové pamětní minci v hodnotě pěti liber připomínající královnu Alžbětu II., která bude zobrazena z druhé strany.

Britská mincovna představila první mince s králem Karlem III.Video: Reuters

 
Článek

Podle tradice má nový panovník na minci profil z druhé strany než jeho předchůdce. Pamětní mince budou k dispozici od října a nové mince v hodnotě 50 pencí budou postupně uváděny do oběhu od prosince, uvedla mincovna.

Foto: Alastair Grant, ČTK/AP

Portrét nového britského panovníka na padesátipencové minci (vpravo) a na pamětní minci v hodnotě pěti liber.

Oficiální portrét na mincích schválil osobně král. Jeho autorem je britský sochař Martin Jennings. Podobiznu krále bez koruny obklopuje latinský nápis znamenající král Karel III., z Boží milosti, obránce víry.

Peníze, známky, vlajky. Co vše se nyní v Británii změní

Koktejl

Jennings uvedl, že portrét krále byl vytvořen podle fotografie a byl inspirován ikonickými podobiznami, které po staletí zdobily britské mince. „Je to nejmenší dílo, které jsem vytvořil, ale je pro mě povznášející vědět, že ho budou v příštích stoletích moci vidět a držet lidé po celém světě,“ řekl Jennings.

Královna Alžběta II. zemřela 8. září ve věku 96 let, po 70 letech na trůnu. V oběhu je přibližně 27 miliard mincí s její podobiznou. Ty zůstanou nadále zákonným platidlem, vyřazovány z oběhu budou postupně.

Foto: Peter Nicholls, Reuters

Z druhé strany pamětní mince bude vyobrazena zesnulá královna Alžběta II.

Ředitel Royal Mint Museum Kevin Clancy uvedl, že změna portrétu představuje největší změnu na britských mincích za poslední desetiletí a pro mnoho lidí to bude poprvé, co uvidí na mincích novou podobiznu, napsala agentura Reuters.

Reklama

Výběr článků

Načítám