Hlavní obsah

Brit vyhrál v tombole detektor kovů a poté našel poklad za statisíce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dvojí štěstí v krátkém sledu se usmálo na amatérského hledače pokladů z jihozápadní Anglie Mickeyho Richardsona. Nejprve vyhrál v tombole drahý detektor kovů a tři měsíce nato objevil v rozbláceném poli u vesnice Ansty 234 historických stříbrných mincí, které se v dražbě prodaly za 23 tisíc liber (682 tisíc Kč).

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Platidla pocházejí z období anglické občanské války v polovině 17. století a jsou na nich vyraženy podobizny králů Eduarda VI., Jakuba I., Karla I. a královny Alžběty I. Kdysi je tam do země zakopal jeden farmář, který si je už nikdy nevyzvedl, protože zřejmě ve válce zahynul.

„Nemohl jsem tomu uvěřit. První den jsem vyhrabal 74 stříbrných mincí, což mne úplně vyčerpalo. Druhý den ráno jsem se vrátil a říkal si, že by bylo hezké, kdybych ten počet zaokrouhlil na stovku. Nakonec z toho bylo celkem 234 mincí,“ řekl 63letý Richardson podle serveru Daily Mail.

Šťastlivec, jak mu to ukládají zákony, předal poklad úředníkovi regionální správy, který podobné nálezy dokumentuje. Následně je prozkoumali experti Britského muzea v Londýně a nálezci vrátili.

Musí se dělit

Richardson je poté nabídl v dražbě, kterou sledoval v přímém přenosu. Očekával, že výtěžek dosáhne nanejvýš deset tisíc liber (296 500 Kč), ale nakonec se našel kupec, který byl ochoten zaplatit zmíněných 23 tisíc liber. O ně se ale nálezce bude muset podělit s majitelem pozemku v poměru jedna ku jedné.

„Nešlo ani tak o peníze, jako o celý příběh a pocit, že se mince podařilo nalézt. Získané peníze jsou jen bonus,“ řekl Richardson.

Amatérským hledačem pokladů není dlouho. Začal jen několik měsíců před nálezem mincí. „Měl jsem zpočátku jen obyčejný detektor, s nímž jsem se občas prošel po pláži. Pak jsem se ale zúčastnil tomboly na facebookovém profilu klubu hledačů, kde jsem vyhrál první cenu – špičkový detektor,“ vylíčil svou hledačskou dráhu Richardson.

Posedlý Brazilec hledal poklad pod svou kuchyní. Pád do 40metrové šachty nepřežil

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám