Hlavní obsah

Brilantní práce. Největší jeřáb na světě umístil na střechu elektrárny 245tunovou kopuli

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Somerset

Skvělou práci odvedl v minulých dnech největší jeřáb na světě zvaný Big Carl neboli Velký Karel. Na střechu reaktorové budovy jaderné elektrárny Hinkley Point C v britském Somersetu umístil ocelovou kopuli vážící 245 tun.

Největší jeřáb na světě umístil na střechu reaktorové budovy 245tunovou kopuli.Video: AP

 
Článek

Celá akce byla předem pečlivě naplánována na dobu, kdy v místě panovaly příznivé povětrnostní podmínky a foukal jen slabý vítr. Umístění kopule na 44 metrů vysokou reaktorovou budovu zabralo zhruba hodinu a půl.

„Výstavba první jaderné elektrárny po celé generaci je náročná práce a úspěch této složité operace je zásluhou odhodlání a nasazení našich fantastických týmů. Zvednutí kopule nám umožňuje pokračovat v montáži zařízení, potrubí a kabelů včetně prvního reaktoru, který je na místě a připraven k instalaci v příštím roce,“ uvedl ředitel elektrárny Simon Parsons.

Foto: AP

Umístění kopule zabralo zhruba 1,5 hodiny.

Ocelová kopule je vysoká 14 metrů a její průměr činí 47 metrů; je širší než kopule druhé největší katedrály na světě, kterou je katedrála svatého Pavla v Londýně. Skládá se z 38 prefabrikovaných panelů, které byly svařeny dohromady až v továrně na místě.

Po dokončení budou dva jaderné reaktory elektrárny poskytovat elektřinu pro šest milionů domácností a zvýší energetickou bezpečnost Británie na další desetiletí.

Bagr pověšený na jeřábu aneb Jak šla dolů 60metrová věž v ostravských Třebovicích

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám