Hlavní obsah

Bouře odkryla na pláži vrak lodi z první světové války

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vrak německé lodi z období první světové války se odkryl po bouři na pláži v Cornwallu ve Velké Británii. Části lodi SV Carl místní viděli už v roce 2014, když se poprvé vynořila z písku.

Foto: Profimedia.cz

Archivní snímek ztroskotané lodi VS Carl

Článek

Během let byly některé části lodi odhaleny vlivem počasí, ale od uplynulého týdne je vidět také velká část ocelového trupu, který má přes 18 metrů. Uvedl to na svém webu britský deník Daily Mail.

Po 107 letech byl konečně nalezen vrak lodi Endurance polárníka Shackletona

Věda a školy

Loď byla postavena v britském Maryportu už v roce 1893 a registrována byla v Hamburku. V roce 1914 kotvila ve velšském Cardiffu, a když vypukly první boje, britské královské námořnictvo ji zkonfiskovalo, jelikož by mohla sloužit jako minonoska (loď určená k pokládání min).

Námořnictvo plánovalo loď přesunout do Londýna ke zničení. Během transportu však německá loď narazila do skal, lano se přetrhlo a SV Carl uvízl na pláži. Od té doby byl pohřben v písku poblíž corwallského města Padstow.

Poručík Langford z Britského královského námořnictva v dopise, který v roce 1966 poslal domístního plátku Padstow Echo, vzpomíná, jak jeho matka viděla loď ztroskotat.

Potápěči našli v Hořejším jezeře mimořádně zachovalý 130 let starý vrak lodi

Koktejl

„Carl uvízl na vnějším útesu. Přijely dva remorkéry admirality z Devonportu a snažily se jej dostat zpět na vodu. Dostal ho z útesu, ale jakmile to udělaly, tažné lano se uvolnilo, Carl se vymkl kontrole a přistál na vnitřním útesu,“ popisuje Langford vzpomínky své matky.

Langford dál popisuje, jak se britští námořníci loď ještě jednou pokusili vyprostit, ale opět byli neúspěšní, a navíc ji poškodili.

Na pobřeží Cornwallu, které má okolo 400 kilometrů, podle odhadů ztroskotalo více než 6000 lodí.

Reklama

Výběr článků

Načítám