Hlavní obsah

Bourání prasete je kumšt, ukázal řezník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jak správně vyříznout panenku, žebra, krkovici nebo koleno při tradiční české zabijačce mohou v sobotu sledovat návštěvníci akce Letenské prase na dvorku Národního zemědělského muzea v Praze 7. Kromě dopolední předváděčky ukázal své umění mistr Radek Janout z řeznictví U bejka z města Zbůch na Plzeňsku ještě odpoledne.

Foto: Petr Janiš, Právo

Bourání prasete

Článek

Lidé sledovali jeho přesné řezy, poslouchali cenné rady. Zájemci si zkoušeli, jak naplnit jitrnici do střívek. U toho je podle Janouta důležitá správná dávka soli, koření, pepře, majoránky. „Někdo přidává citronovou kůru, ale kde by se při tradiční české zabijačce vzaly citrony?“ ptal se.

Foto: Petr Janiš, Právo

Akce Letenské prase 2024

Uměním je vepře nejen správně a rychle usmrtit, ale také naporcovat, aby nic nepřišlo vniveč. Jak ho nejlépe zbavit kůže? „Chce to ostrý nůž a dlouhé rovné řezy,“ popisoval řezník, co dělá.

Tradice zabijaček, která připadá nejen na masopustní období, ale na zimu obecně, podle něho u nás ohrožena není, i když řídne. Hlavně nesmí jít o žádný byznys. „Doma si prase vypěstovat, zabít a zpracovat můžete. Nesmí se to prodávat,“ poznamenal Janout.

Foto: Petr Janiš, Právo

Řezník Radek Janout při práci

Kvůli masu dnes bývají prasata jiná než dříve. „Naše babičky vykrmily čuníka na dva metráky. Měl sádla na tři čtyři prsty, věděly, že tuk váže chuť, dal se vyškvařit. Dnes tlusté skoro nikdo nechce,“ konstatoval řezník.

Lednová akce zemědělského muzea Letenské prase je už tradiční, letos se pojí se zdejším masopustním průvodem. Masopust, který předchází půstu před Velikonoci, letos končí na Popeleční středu 14. února. Začal už 6. ledna. Hlavní masopustní průvody v Praze, třeba ten žižkovský, se plánují na únor.

Prodejce zabijačkových specialit na vánočních trzích v Opavě podváděl. Nabízel i zmraženou tlačenku

Vánoce

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám