Hlavní obsah

Bizarní náhrobek musí pryč. Křiklavě oranžová socha zesnulého byla na hřbitov moc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Wallhausen

Bizarní náhrobek v podobě žlutooranžové, půl druhého metru vysoké sochy zesnulého musí ze hřbitova v západoněmeckém Wallhausenu pryč. Rozhodl o tom po vleklém sporu správní soud, který se přiklonil k názoru, že ztvárnění místa posledního odpočinku v tak vykřičené barvě je pro pietní prostředí nevhodné.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Anabáze kolem sporného náhrobku se začala psát před třemi lety, když rodiče pohřbili svého 25letého syna Ricarda. Jako náhrobek nechali vytvořit 155 centimetrů vysokou sochu, která jejich dítě ztělesňuje, informovala televizní stanice Südwestrundfunk.

Kritika designu ale rychle nabrala na síle, protože Ricardova postava je mezi ostatními hroby velmi křiklavým elementem. Obecní správa proto nařídila odstranění náhrobku s tím, že socha poškozuje důstojnost hřbitova.

Kromě toho je postava dvakrát vyšší, než zněla dohoda, a o „signální“ oranžové barvě se prý také nediskutovalo, tvrdí radnice. Stěžovali si i obyvatelé Wallhausenu, podle nichž socha svou velikostí a zabarvením ruší vzpomínku na zemřelé i atmosféru při pohřbech.

„Změna hřbitovní kultury“

Ricardovi rodiče ale demontáž náhrobku odmítli a obrátili se na správní soud ve Stuttgartu ve snaze rozhodnutí obce zvrátit. „Socha nám pomáhá zvládat zármutek nad ztrátou dítěte. Změna hřbitovní kultury do Wallhausenu zřejmě ještě nedorazila,“ uvedli v žalobě.

Soudci je ale nevyslyšeli. Než vynesli verdikt, přijeli do obce osobně, aby získali vlastní dojem. Stížnost Ricardových rodičů pak tento týden zamítli s tím, že hřbitov slouží jako společné pohřebiště a že „senzační“ či jinak rušivé náhrobky nejsou vhodné.

Esence kapitalismu. Hřbitov nabízí místa vedle hrobu Karla Marxe za statisíce

Koktejl

Výběr článků

Načítám