Hlavní obsah

Biologům se podařilo vysvobodit z provazů delfíní mládě

– Punta Sal, Peru
Novinky, Michaela Cmíralová

Každý rok jsou tisíce mořských živočichů zraněny a usmrceny poté, co se zamotají do rybářských sítí. Ale jeden chycený delfín měl tento týden opravdu velké štěstí, když se potkal s lodí mořských biologů, kteří právě prováděli ve vodách severně od Peru výzkum.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Záchrana delfíního mláděteVideo: Reuters

 
Článek

„Před pár dny jsme se potápěli severně od Peru, kousek od pobřeží Punta Sal a našli jsme mladého delfína. Byl zamotán do lan, která se mu zachytila kolem jeho ocasu. Zdálo, že takhle už musel trpět delší dobu, řekl bych klidně i více než měsíc. Měl mnohá zranění a lana mu znemožňovala, aby se přirozeně pohyboval a jedl,“ řekl biolog Yuri Hooker.

Týmu biologů se podařilo odstranit z těla delfína velkou část provazů, které mu nejen znemožňovaly pohyb, ale také se mu zarývaly až do masa. Nicméně část rybářského náčiní zůstala delfínovi na těle, protože jeho neposednost biologům nedovolila odstranit veškeré zbytky.

„Znehybnili jsme ho a vyndali ho z vody, aby mohl dýchat, ale bohužel byl příliš nervózní a jediné, co jsme tak pro něj mohli udělat, bylo useknout lano co nejblíže jeho ocasu a doufat, že zbylá část už upadne sama od sebe, jakmile se delfín začne zase normálně pohybovat,“ pokračuje Hooker.

Hooker nakonec vyzdvihl to, že pokud chce mít Peru i nadále rozvíjející se rybářské odvětví, musí se o své vody také dobře starat, aby si bohatý a různorodý mořský život ve své oblasti zachoval. Mořští experti odhadují, že rybářské sítě zabijí denně kolem tisícovky mořských savců.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám