Hlavní obsah

Bibli Anonymních alkoholiků v USA vydražili za 51 miliónů korun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zakládající dokument celosvětové sítě Anonymních alkoholiků (AA) v sobotu vydražili v americkém státě Kalifornie. Takzvanou Velkou knihu získal za 2,4 miliónu dolarů (51,1 miliónu korun) miliardář majitel amerického fotbalového klubu Indianapolis Colts Jim Irsay, informovala v neděli agentura AP.

Foto: Profimedia.cz

Web věnovaný aukci popsal rukopis jako „bibli miliónů lidí”.

Článek

Irsay chce rukopis uložit na speciálním místě, kde bude vystaven  výstavní místo. Také jej hodlá několik měsíců v roce předvádět v ústředí AA v New Yorku. Dodal, že se dokument pokoušel koupit již před lety, kdy byl rovněž nabízen v aukci. Sám prý s alkoholem bojoval a setkání AA poprvé navštívil před 25 lety.

Rukopis o 161 stranách obsahuje poznámky jednoho ze zakladatelů AA Williama Wilsona a shrnuje filosofii hnutí. Motto knihy se opírá o tvrzení, že alkoholismus je nevyléčitelná nemoc a jedinou šancí pro alkoholiky je naprostá abstinence.

Rukopis vydražila aukční síň Profiles in History, která se specializuje na prodej dokumentů a předmětů vztahujících se k Hollywoodu. Web věnovaný aukci popsal rukopis jako „bibli miliónů lidí”, která byla přeložena do 43 jazyků a od roku 1939 se prodala ve 30 miliónech kopií. V roce 2011 ji magazín Time zařadil mezi sto nejvlivnějších v anglickém jazyce vydaných od roku 1923.

Anonymní alkoholici jsou i v Česku

Anonymní alkoholiky (AA) založil Wilson a Robert Smith v roce 1935. Na základě vlastních zkušeností rozjeli projekt, který jako jeden z prvních začal k léčbě závislosti používat skupinové terapie.

Základ tvoří setkání závislých na alkoholu v naprosté anonymitě. Členové AA udržují jeden druhého v odhodlání abstinovat a vyměňují si navzájem zkušenosti. Sdružení, jež funguje na bázi samostatných skupin, působí i v Česku.

Hnutí má i kritiky. Někteří je přirovnávají k sektě a jiní tvrdí, že mnoha alkoholikům nepomohlo. Velká kniha například klade velký důraz na vztah s Bohem, modlitbu a meditaci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám