Hlavní obsah

Berlínské nakladatelství zaměstná jen přesvědčené nekuřáky

Novinky, Jan Kovařík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BERLÍN

Berlínské Eitmannovo nakladatelství je podle týdeníku Bild am Sonntag první německou firmou, jež zásadně nezaměstnává kuřáky. Majitel Jens Eitmann i vedoucí firmy Frank Wöckel to zdůvodňují tím, že chtějí "dát signál k ochraně nekuřáků," a kromě toho připomínají, že vydávají "knihy o ochraně životního prostředí, o zdraví a škodlivosti i pasivního kouření."

Foto: Policie ČR

Údajná žena, která měla přepadnout invalidu.

Článek

Třináct zaměstnanců muselo před nástupem nejen ústně potvrdit, že jsou nekuřáci: v jejich pracovní či praktikantské smlouvě je bod 9 - Zvláštní předpoklady, v němž se praví: "Zaměstnanec místopřísežně prohlašuje, že je přesvědčeným nekuřákem." To podle Wöckela platí nejen na chování v práci: "Naši pracovníci nesmějí sáhnout po cigaretě ani ve svém volném čase, protože jinak by to bylo porušení smlouvy". A zdůvodňuje to tím, že chtějí "jen takové zaměstnance, kteří jsou přesvědčeni o tom, co firma dělá".

I jiné firmy zasahují do soukromí zaměstnanců

Německá média k případu nadhazují otázku, zda tento příklad budou následovat další a zda například cigaretový podnik bude nutit zaměstnance, aby kouřili, či jim dokonce bude přikazovat, co mohou dělat ve svém volném čase.

Profesor pracovního práva Wolfgang Däubler z Brém označil praktiky nakladatelství za "skandální", protože " žádný zaměstnavatel nesmí tak dalece zasahovat do volného času svých dělníků". Jiné příklady však naznačují, že i jiné společnosti částečně předepisují zaměstnancům jejich chování a rozhodování - například automobilky dávají jen za určitých podmínek svým pracovníkům k dispozici své vozy, oděvní podnik GAP zase od svých lidí očekává, že při cestách po světě budou oblečeni do jeho produkce, kterou si mohou koupit za nižší cenu.

Reklama

Související články

Politici zpřísňují podmínky pro kuřáky

Bič na kuřáky připravují politici. Vláda, která přišla s novým návrhem zákona, se rozhodla ještě více omezit prostor kuřákům tak, aby tak ochránila jejich...

Výběr článků

Načítám