Hlavní obsah

Batole se směje z plných plic, kvůli vrozené vadě je ale přitom jeho tvář kamenná

Novinky, zkr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dunoon

První úsměv na tváři miminka patří bezesporu k okamžikům, na který netrpělivě čeká snad každá matka. Natalie Boswellová ze Skotska se však této chvilky ani po dlouhých měsících nedočkala. Její syn totiž trpí vzácnou vrozenou vadou, kvůli které nemá mimiku v obličeji. Ale i navzdory tomu, že má batole kamennou tvář, dokáže se zasmát z plna hrdla.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Přesto, že z výrazu tváře není nic poznat, dokáže se malý Max pořádně zasmátVideo: Caters News, AP

 
Článek

Hned od narození rodiče malého Maxe tušili, že s jejich synem není něco v pořádku. Kvůli špatnému sacímu reflexu málo jedl, rentgen zase odhalil deformitu nohou. Novorozenec měl rovněž ochablou horní část těla, lékaři si však nejprve mysleli, že to je kvůli tomu, že se narodil o dva týdny dříve.

Až díky dědečkovi rodina ze skotského Dunoonu přišla na to, že Max trpí Moebiovým syndromem. Při tomto neurologickém onemocnění bývají postiženy hlavové nervy a  v důsledku toho pak dochází k ochrnutí obličejového svalstva.

Vyrovnat se s diagnózou nebylo pro pětadvacetiletou dvojnásobnou matku ani jejího o dva roky staršího partnera jednoduché. „Max se nemůže usmívat nebo mračit nebo vyjádřit jakýkoli výraz v obličeji. Neumíte si představit, jak cenné jsou všechny ty běžné maličkosti až do chvíle, kdy čelíte realitě, že je nikdy nezažijete,“ citovala Boswellovou agentura Caters News.

Situaci alespoň zmírňuje fakt, že i přes svůj handicap dítě dokáže vyjadřovat své pocity. A to nahlas a jasně. „Rozhodla jsem se natočit ho, jak se směje, aby lidé viděli, jak to vypadá. Takový náš normál. Jen proto, že nedokáže vyjádřit emoce fyzicky, to neznamená, že je nemá. Jeho smích je pro mě tím nejoblíbenějším zvukem na světě,“ dodala mladá Skotka.

Max nyní dochází na pravidelnou rehabilitaci a koncem měsíce by se rodiče měli setkat s plastickým chirurgem, se kterým proberou možnosti operace, až bude chlapeček starší. Ta by mu mohla přeci jen na tváři úsměv vykouzlit. I když žádného jiného výrazu ani po ní schopen nebude.

Reklama

Výběr článků

Načítám