Hlavní obsah

Barcelonský číšník zapomněl v taxíku díla Salvadora Dalího

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BARCELONA

Unikátní výtisk Alenky v říši divů ilustrovaný Salvadorem Dalím a třináct mistrových rytin zapomněl minulý týden v taxíku jeden číšník z Barcelony. Pro nálezce Dalího děl byla vypsána odměna ve výši 1000 eur.

Foto: OKD, a.s.

Štěrkovna music

Článek

Jak informoval dnešní katalánský deník La Vanguardia, mladý číšník vezl svému strýci-sběrateli dva klenoty: unikátní vydání Alenky v říši divů z roku 1969 ilustrované Dalím a soubor třinácti rytin, které ve světě existují pouze ve čtyřech exemplářích a podle odborníků mají cenu asi 18 tisíc eur.

A jak mohl číšník takové poklady zapomenout v taxíku? Taxíkář zastavil na adrese strýčka-sběratele, ale způsobil tím malou dopravní zácpu. Mladý číšník, který prý nechtěl upoutat ničí pozornost, rychle vypadl z vozu - a své vzácné balíčky v něm zapomněl, napsal katalánský deník.

Ztráta těchto několika cenných děl přichází v době, kdy se pomalu blíží sté výročí narození Salvadora Dalího (11. května 1904) a kdy mají být veřejnosti přiblížena také neznámá a zmizelá umělcova díla. Sté výročí Dalího narození bude provázet několik mezinárodních výstav. První z nich, nazvaná Dalí a masová kultura, bude otevřena v lednu příštího roku v Barceloně. Odtud pocestuje do Madridu, do amerického St. Petersburgu na Floridě a do nizozemského Rotterdamu.

Reklama

Výběr článků

Načítám