Hlavní obsah

Australští farmáři vypěstovali nejtěžší borůvku na světě, je velká jako golfový míček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Farmáři z australského Nového Jižního Walesu vypěstovali borůvku, která je velká zhruba jako golfový míček, váží 20,4 gramu a překonala rekord Guinnessovy knihy coby nejtěžší borůvka na světě.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Pěstitelská firma Costa borůvku sklidila 13. listopadu loňského roku a tento týden ji zástupci Guinnessovy knihy oficiálně uznali jako nejtěžší na světě. Úctyhodný je také její průměr 39,31 milimetru.

„Když jsem ji dal na váhu, byl jsem trochu v šoku,“ řekl Brad Hocking, který ve firmě Costa vede oddělení borůvek. „Věděl jsem, že je velká, ale musel jsem ji zvážit dvakrát, abych se o tom ujistil.“

Server The Guardian doplnil, že naměřená hmotnost je zhruba desetkrát vyšší než průměr u běžných borůvek. Zároveň je o čtvrtinu těžší než předchozí držitelka rekordu, která vyrostla rovněž v Austrálii, vážila 16,2 gramu a její průměr činil 36,33 milimetru.

Nová rekordmanka patří ke kultivaru Eterna. Ten vznikl přímo ve společnosti Costa v rámci jejich šlechtitelského programu, jenž podle The Guardianu vyšlechtí jeden až dva nové kultivary ročně.

Obří borůvka je nyní zmrazená, ale firma Costa zvažuje, že ji nechá zalít do pryskyřice a pověsí si ji na zeď, dodal Brad Hocking.

Nejtěžší třešně na světě váží v Itálii dvojnásobek než normální

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám