Hlavní obsah

Ženu, která v Benátkách upozorňuje na kapsáře, okradli během interview

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kovářova kobyla chodí bosa, dalo by se říci po zkušenosti Moniky Poliové z Benátek, která se stala hvězdou sociálních sítí pro svůj letitý boj proti kapesním zlodějům. Když o její aktivity projevil zájem jeden francouzský deník, ochotně mu na ulici poskytla rozhovor. Během něj jí jeden lapka ukradl z kabelky mobilní telefon.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Sedmapadesátiletá Poliová už 30 let s několika dalšími přáteli z hnutí Cittadini Non Distratti (Neroztržití občané) obchází ve volném čase přeplněná místa v Benátkách, která jsou z hlediska kapesních krádeží nejrizikovější – jako nádraží, prostranství před historickými památkami nebo úzké uličky.

@leparisien

Partie 2. On a suivi Monica Poli, la crieuse anti-pickpockets dans les rues de Venise. Ironie du sort, à la fin de notre tournage, celle qui est devenue cet été la star sur TikTok avec son fameux « Attenzione Pickpockets », se fait dérober son téléphone devant notre caméra. On vous montre la séquence. #monicapoli #attenzionepickpocket #pickpockets #venise

♬ son original - Le Parisien

V určité chvíli, například když vidí, že se někdo nebezpečně blíží k tašce nic netušícího turisty, svým zvučným hlasem zakřičí v mateřštině „Attenzione, borseggiatrici!“ nebo anglicky „Attention, pickpokets!“ (Pozor, kapsáři!). Mobilem pak natáčí, jak někteří lidé z místa prchají nebo si zakrývají tváře, a záznamy publikuje na internetu.

Když o její aktivity projevil zájem francouzský deník Le Parisien, ráda souhlasila s rozhovorem takříkajíc přímo na „pracovišti“, tedy na jedné z benátských ulic. Ironií osudu jí ale zloděj během interview a před spuštěnou kamerou ukradl z kabelky mobilní telefon.

„Kde mám telefon? Ukradli mi můj telefon,“ zvolala v jednu chvíli paní Monica. Zpětným zkoumáním záznamů, které francouzský reportér při procházce se ženou pořídil, se ukázalo, že kapsář oba už několik minut sledoval.

To nakonec přispělo k jeho dopadení a za týden dostala majitelka svůj mobil zpátky. Měla větší štěstí než většina ostatních okradených, kteří své věci už nikdy neuvidí. Policie díky činnosti paní Moniky a jejích přátel dopadla už řadu kapsářů. Práci aktivistů ale vysloveně neschvaluje.

„Je zakázané zveřejňovat takové záběry na internetu, zejména když zachycují mladistvé,“ uvedl benátský policista Diego Brentani. Poliová namítá, že kapsáře zná. „Jsou to ti samí, a ještě se nestalo, že bychom se mýlili,“ argumentuje dále žena, která je členkou městského zastupitelstva zvolenou za krajně pravicovou stranu Liga ministra dopravy Mattea Salviniho.

Podle Brentaniho ale zákaz platí i v případech, kdy jde o delikventy, které znají i kriminalisté. „Dokud nejsou chyceni při činu, platí presumpce neviny,“ dodal Brentani.

Za rok nenápadná kapsářka z Ostravy nakradla 300 tisíc

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám