Hlavní obsah

Astronaut testoval lepidlo na opravu štítu raketoplánu

Novinky, BBC, adr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Během jedné z vycházek do volného kosmu zkusil astronaut z raketoplánu Endeavour lepidlo na opravu poškozených tepelných plášťů raketoplánů. Díky němu bude možné zalepit díry v tepelném štítu vzniklé po průletu atmosférou.

Foto: NASA TV, Reuters

Endeavour se má na Zemi vrátit 26. března.

Článek

Materiál použitý při testu velmi dobře drží, podotkl kosmonaut. NASA je výsledkem zkoušky nadšena, chce pastu použít už v příštích misích pro opravu poškozených tepelných štítů raketoplánů.   

Podle kosmické agentury je však nutné provést po návratu raketoplánu na Zemi ještě řadu zkoušek tohoto materiálu a podrobně opětovně prozkoumat jeho fyzikální a chemické vlastnosti.

Endeavour se vrací na Zemi ve čtvrtek. Od ISS se odpojí v úterý krátce po půlnoci. Raketoplán by měl dorazit na Kennedyho vesmírné středisko.

K dokončení stanice ISS bude potřeba podle zástupců NASA ještě deseti letů raketoplánů.

Reklama

Související témata:

Související články

Raketoplán Endeavour odstartoval

V úterý v 7:28 SEČ odstartoval k Mezinárodní kosmické stanici raketoplán Endeavour. Na oběžné dráze stráví celkem šestnáct dní. Poprvé od prosince 2006 se NASA...

VIDEO: Raketoplán Endeavour přistál u ISS

Americký raketoplán Endeavour v noci na čtvrtek přistál u Mezinárodní vesmírné stanice (ISS). Kosmonauti stráví ve vesmíru příštích skoro čtrnáct dní. Náplní...

Výběr článků

Načítám