Hlavní obsah

Astronaut postavil ve vesmíru repliku ISS z lega, součástky mu ulétávaly od rukou

Mezinárodní vesmírná stanice (ISS) je od loňského května kompletní. Stavba trvala více než deset let a na její palubě se za tu dobu vystřídalo přes 200 astronautů. Od června do listopadu 2011 se stala dočasným domovem japonského kardiochirurga Satoshiho Furukawy. Tomu se zřejmě mnohaletý projekt budování stanice zdál příliš rozvleklý, a tak se rozhodl, že to přímo stihne rychleji.

Replika ISS postavená ve vesmíruVideo: ČTK

 
Článek

Replika stanice mu nakonec trvala zhruba dvě hodiny. Měřila ale bohužel jen něco přes půl metru a byla kompletně postavená z lega. Furukawa si podrobný návod přivezl ze Země a nastudoval si ho s japonskou pečlivostí.

Při samotné stavbě ho brzdila především igelitová komora, ve které musel pracovat v plastových rukavicích. Udržet desítky kostiček stavebnice poletujících v nulové gravitaci na jednom místě by totiž jinak bylo nemožné. I jediný ztracený dílek by přitom pro skutečnou ISS mohl znamenat vážné nebezpečí.

Ani hotový model se po stanici nevznášel příliš dlouho, z bezpečnostních důvodů ho Furukawa po dvou hodinách zase rozložil.

Reklama

Výběr článků

Načítám