Hlavní obsah

Argentinská vláda bude dávat lidem v nouzi maté, nápoj tlumí pocit hladu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Buenos Aires

Argentinská vláda oznámila, že nakoupí za 643 milionů pesos (asi 130 milionů korun) čaj maté, který bude rozdávat lidem v nouzi. Tento nápoj, který je i v dalších zemí Jižní Ameriky podobně populární jako například v Evropě káva, má stimulační účinky, obsahuje vitamíny a minerály, ale také tlumí pocit hladu.

Foto: Profimedia.cz

Příprava čaje yerba maté

Článek

Jeho cena v Argentině v posledních měsících vzrostla, stejně jako ceny dalšího zboží, včetně potravin. Podle španělského deníku El País je státní nákup maté dalším opatřením, jímž se argentinská vláda snaží zabránit masovým demonstracím kvůli růstu životních nákladů v této jihoamerické zemi.

Ceny v Argentině se v březnu zvýšily o 6,7 procenta (meziročně o 55 procent), což byl největší nárůst od roku 2002, kdy země vyhlásila státní bankrot. Nejvíce tam rostou ceny potraviny (v březnu o 7,2 procenta), cena sušeného maté za kilo vzrostla za poslední měsíc o čtyři procenta.

Vláda nyní schválila nákup 1,6 milionu kilogramů maté, který bude rozdávat v kilogramových sáčcích. Vláda už vyhlásila výběrové řízení na tento nákup. Podrobnosti, podle jakých kritérií bude čaj rozdávat, ale nezveřejnila, napsal El País.

Čaj zvaný yerba maté se připravuje z lístků cesmíny paraguayské a je oblíbený v některých zemích Jižní Ameriky. Lidé ho pijí doma i v práci a usrkávají ho trubičkou z podlouhlé nádoby, kterou často nechávají kolovat mezi přáteli.

V Argentině čaji maté věnovali i národní svátek, který se slaví 30. listopadu, a založili Národní institut yerby maté. Podle jeho pět let staré studie vypije obyvatel Argentiny v průměru 100 litrů maté za rok, což je zhruba čtyřikrát více než jeho konzumace minerální vody, a třikrát víc, než vypije piva nebo vína.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám