Hlavní obsah

Archeologové objevili 8 000 let starý kus provazu

Novinky, jky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

SOUTHAMPTON

Ostrov Wight ležící u jižního pobřeží Anglie u Southamptonu se stal nalezištěm velmi důležitého historického předmětu, starého přibližně 8 000 let. Archeologové nalezli zhruba 11 centimetrů dlouhý kus provazu, který má obrovskou historickou hodnotu.

Foto: Profimedia.cz

Provaz byl už v dávné historii velmi důležitou technologií. Ilustrační foto

Článek

Provaz byl vyrobený z lodyh zimolezu, divokého plaménku a kopřiv svázaných dohromady. Mořští archeologové ho objevili, když zkoumali zatopenou osadu z doby kamenné nedaleko od břehu ostrova Wight.

Tým vedený Garym Momberem z organizace Hampshire and Wight Trust for Maritime Archaeology uřezal z mořského dna menší bloky určené pro analýzu poté, co na místě jeho členové spatřili dřevěné pozůstatky. Provaz objevili skrytý v jednom z nich.

Nález je výjimečný v tom, že by se vlákna vyrobená z organických složek běžně rozložila poměrně rychle. Výsledky studie byly otištěny v magazínu British Archaeology, jehož editor Mike Pitts označil nález za fantastický.

Reklama

Výběr článků

Načítám